Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Leállnak a lakásépítések, ha a kormány nem dönt azonnal

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hónapokon belül véget érhet a megközelítőleg egy évvel ezelőtt elindult lakásépítési hullám. Több nagy beruházó cég ugyanis egyszerűen kiszáll a lakásépítési üzletágból, ha a kormányzat továbbra is lebegteti a döntést az új lakások általános forgalmi adójának (áfa) 2019 utáni szinten tartásáról.

A jelenlegi szabályozás szerint csak 2019 végéig marad ötszázalékos az új otthonok áfája, és 2020-tól ismét 27 százalékra emelkedik az adó mértéke.

Balla Ákos, a Balla Ingatlanirodák tulajdonos ügyvezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a nagyobb társasházépítések sorsa még idén eldől, mert ha az év végéig nem születik döntés az új lakások forgalmi adójának a 2019 utáni alacsonyan tartásáról, akkor

az ingatlanfejlesztők egy része nem vág bele újabb építkezésekbe,

mivel egy-egy nagyobb építési projekt átfutási ideje 18-24 hónap.

Jelenleg 5000–7000 társasházi lakás építése zajlik a fővárosban. A nagyobb építtetők kivonulása a piacról azonban azzal járna, hogy több ezer lakás építése elmaradna a következő években. A szakértő arról is beszélt, hogy mostanság jelentős az érdeklődés az új otthonok iránt. A lakások 20-30 százaléka már a tervezőasztalról elkel. Az ingatlanok további 70 százaléka pedig általában az építkezések befejezéséig vevőre talál.

Egyes szakemberek szerint az áfahatáridő miatt most zajló építkezési hajrá – miután szakemberhiánnyal is párosul – az épülő otthonok minőségének romlását hozhatja magával. Az építőipari cégek rendelésállományának későbbiekben várható csökkenése pedig keresztülhúzhatja a hosszú távon tervező vállalkozások fejlesztési terveit.

A lakáspiac nem bírna el további 22 százalékos, hirtelen bekövetkező áremelkedést  2019 végén.  Mivel az árak már most is olyan magasak, hogy sokak számára megfizethetetlenek az új építésű otthonok.