eur:
393.76
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Csányi Sándor: a Prima Primissima díjjal az embert is értékeljük

Csányi Sándor: a Prima Primissima díjjal az embert is értékeljük

Közzétették az idei Prima Primissima díj tíz kategóriájának három-három jelöltjét. Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke az InfoRádiónak azt mondta: a díj a magyar gazdaság hálája a szellemi életben dolgozók felé. A cikk végén a jelöltek listáját olvashatják.

A Prima Primissima díj 15 éve változatlan formában, sikeresen működik a magyar társadalomban, a kulturális, tudományos életben pedig jelentős presztízst vívott ki - közölte a jelöltek kihirdetése előtt a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke. Csányi Sándor hozzátette, a díj struktúrája nem változott: minden kategóriában három jelölt van, vagyis a Primák közül kerül majd ki a Prima Primissima díj nyertese. Az OTP elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak úgy fogalmazott: a díj a magyar gazdaság elismerése a művészetek, a tudomány, az oktatás, a sport, a sajtó és a közművelődés jeles képviselőinek.

"A tartós, kiemelkedő teljesítményt és a fiatalok felé való példamutatást is díjazzuk, így

nemcsak a munkásságot, hanem magát az embert is értékeljük"

- mondta az InfoRádiónak Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP elnök-vezérigazgatója.

"A magyar szellemi élet majdnem egészét felölelik azok a területek, amelyeken díjakat osztunk ki - folytatta Csányi Sándor, hozzátéve, hogy ezeken a területeken az anyagi elismerés messze nem áll arányban azzal az erőfeszítéssel és felkészültséggel, amivel ezek a jelöltek rendelkeznek. Ezért a gazdaság részéről megérdemlik, hogy támogatást kapjanak a munkájukhoz, hiszen az jórészt a közösség érdekeit képviseli".

Csányi Sándor: a Prima Primissima díjjal az embert is értékeljük

"A díj nagy társadalmi presztízzsel bír, ezt mutatja az is, hogy minden évben nagyon sok - idén például 750 - jelölés érkezik a szakmai szervezetek, alapítók és a kuratóriumi tagok részéről" - hangsúlyozta Csányi Sándor.

A 750 jelöltből először területenként egy-egy rövid listányi embert választanak ki, a munka nagy részét a minden kategória mellett működő tanácsadó testület végzi. Ezt követően dönt az alapítvány kuratóriuma a 30 Prima, majd pedig a díjátadás napján a VOSZ elnöksége és a kuratórium a Primissimák személyéről.

A Prima-díjas jelöltek már eleve részesültek 5 millió forint elismerésben, a később kiválasztott Primissimák 15 millió forintot kapnak. Személyükről a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének kibővített elnöksége dönt titkos szavazással.

A közönség is kiválaszthatja saját Prima Primissima díjasát a szeptember végén induló sms szavazással. Bárkit lehet választani a harminc jelölt közül.

Kozma Imre atya: a díj értéket emel föl

"Az értékek középen vannak" - ez volt a legfőbb szempont az idei Prima Primissima díj jelöltjeinek kiválasztásakor - mondta az InfoRádiónak Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat elnöke, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumi tagja. "A kuratórium utolsó egysége, amely a döntést meghozza, már csak az értékekre figyel. Odafigyelünk arra, hogy a nemzetünk életében azok kerüljenek fénybe, akik olyan értékeket jelenítenek meg, amelyre szüksége van egy nemzetnek, egy országnak.

Ebben látom az igazi üzenetét ennek az alapítványnak: értékeket emel föl".

A társadalom viszont nem eléggé érdeklődik az értékek iránt - fejtette ki Kozma Imre atya, hozzátéve, hogy ez fájdalmas. "Jó lenne, ha minél több ember fölfigyelne ezekre az értékekre, és azután ezekre az emberekre, akik ezek mögött vannak. Hiszen ezek az értékek nem csak úgy vannak, létre kell őket hozni.

Nagyon sok áldozat és nekifeszülés árán születnek meg azok az alkotások, amelyek értéket hordoznak.

Arra is nagyon figyeltünk, hogy ne a közhangulat legyen a meghatározó, ne befolyásoljon bennünket az, hogy egyik vagy másik ember mögött sokan vagy kevesen sorakoznak föl. Azok az emberek kerüljenek elő, akik valóban olyan értékeket hoznak, amelyek a nemzetet gyarapítják, és amelyekre valóban azért kell odafigyelni, mert egy nemzet értéke vagy értékelése ezektől az értékektől függ" - emelte ki Kozma Imre atya.

A jelöltek listája

  • Magyar irodalom: Kányádi Sándor költő, író, műfordító, Kiss Benedek költő, műfordító, Szilágyi István író
  • Magyar színházművészet: Blaskó Péter színművész, Enyedi Ildikó filmrendező, forgatókönyvíró, Hegedűs D. Géza színművész, rendező, egyetemi tanár
  • Magyar képzőművészet: Primái Birkás Ákos festőművész, Haris László fotóművész, Horkay István képzőművész
  • Magyar tudomány: Blaskó Gábor gyógyszerkutató vegyész, az MTA rendes tagja, Pintz János matematikus, akadémikus, kutatóprofesszor, Vicsek Tamás fizikus, akadémikus
  • Magyar oktatás és köznevelés: Hámori Veronika nyugalmazott iskolaigazgató, Lukács István irodalomtörténész, intézetigazgató, Sótonyi Péter Tamás rektor, állatorvos-anatómus
  • Magyar építészet: Csomay Zsófia építész, belsőépítész, Farkas Gábor építész, Pazár Béla építészmérnök
  • Magyar sajtó: Baló György szerkesztő, műsorvezető, a Hazajáró turisztikai magazinműsor, Kopeczky Lajos újságíró, riporter
  • Magyar sport: Fábiánné Rozsnyói Katalin kajak-kenu mesteredző, Kocsis Ferenc olimpiai bajnok birkózó, mesteredző, Wichmann Tamás világbajnok, olimpiai ezüstérmes kenus
  • Magyar népművészet, közművelődés: Bálint György kertészmérnök, Erdélyi Tibor táncművész, koreográfus, népi szobrász, a folkMAGazin népművészeti folyóirat
  • Magyar zeneművészet: Antal Mátyás fuvolaművész, karmester, Eötvös Péter zeneszerző, karmester, Várdai István csellóművész
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×