Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Felbolydult a lakáspiac - ez várható

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
További áremelkedés mellett folytatódik az élénkülés a lakáspiacon - mondta az InfoRádiónak az Ingatlan.com portál vezető gazdasági szakértője. Balogh László arra is felhívta a figyelmet, hogy a drágulás üteme várhatóan lassulni fog.

Az iskolakezdés a lakáspiac élénkülését is magával hozza – jelentette ki Balogh László. Az ingatlanpiaci szakértő hozzátette, ez leginkább szeptemberben és október elején érezhető, november végére pedig lecseng. A szakemberek várakozásai szerint január elején aztán újra megélénkül.

„Idén 150-160 ezer adásvétel-számot várunk, ami némileg meghaladja az előző évi adatot. Az látszik, hogy az ingatlanpiac élénkülése folyamatos, ezt a hitelfelvételek és a lakáshitelezés táplálja. Tavaly a KSH adatai szerint 146 ezer tranzakció történt.”

belső udvar

Az emelkedés okát az ingatlanpiaci szakértő a megnövekedett hitelfelvételi kedven túl azzal indokolta, hogy a budapesti tranzakciók részaránya csökkent. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebb adásvétel történik a fővárosban, hanem azt, hogy a vidéki településeken is egyre élénkebb a piac. Az újépítésű ingatlanok átadása is növeli a tranzakciók számát – mondta Balogh László.

„Az ingatlanpiaci árak már két-három éve folyamatosan emelkednek, évente átlagosan 10 százalékkal. A várakozásaink szerint már idén sem lesz akkora áremelkedés, mint az előző években. Az áremelkedés a következő két-három évben is tovább tarthat, de az üteme csökkenni fog.”