eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Ezt lépte a Tesco a sztrájkra

Az egész országra kiterjedő sztrájkot kezdtek a Tescónál működő szakszervezetek péntek délután, a munkabeszüntetés miatt az üzletek 10 százalékát bezárták.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) a munkabeszüntetést pénteken 16 órától 24 óráig, szombaton 10 órától 24 óráig hirdette meg. A sztrájk miatt kieső munkaerő pótlására a vállalat diákmunkát rendelt.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke az InfoRádiónak azt mondta, a dolgozók folyamatosan teszik le a munkát.

A szakszervezetek hétfőn jelentették be, hogy országos sztrájkra készülnek a Tescónál, mivel az augusztus végén benyújtott követeléseikről nem sikerült megállapodni a vállalat képviselőivel. A tiltakozás időpontját akkor nem közölték.

  • A szakszervezetek 25 százalékos - összesen 14 milliárd forint ráfordítást igénylő - béremelést követelnek és szeretnék elérni, hogy a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállalók fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot, a munkavállalói létszám pedig 15 százalékkal emelkedjen.
  • Követelik továbbá az alvállalkozók által foglalkoztatott külső munkaerő létszámának 15 százalékos korlátját a teljes munkavállalói körön belül, valamint a Tesco költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeg 30 százalékra emelését a jelenlegi 13 százalékról.

A sztrájk időpontjának bejelentése után a Tesco közölte: csalódottak, amiért a szakszervezetek a sztrájkot választották, de jelezték nyitottságukat a megkezdett párbeszéd folytatására.

A vállalat kiemelte, hogy a sztrájk alatt is igyekeznek színvonalas kiszolgálást biztosítani az áruházláncot választó 3,3 millió vásárlójuk számára és arra törekednek, hogy boltok a megszokott rend szerint működjenek.

Pártos Zsolt, a Tesco ügyvezető igazgatója a közleményben elmondta, hogy továbbra is várják a szakszervezetek képviselőit az általuk kezdeményezett szeptember 11-ei egyeztetésre - tudósított az MTI.

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke pénteken délután azt mondta: "több Tesco-áruházat be kellett zárni, például Hatvanban, illetve óriási fennakadások vannak egyebek mellett Komáromban és a győri hipermarketben, a fővárosban a Fogarasi úti Tescóban négyen dolgoznak, ötven munkavállaló letette a munkát".

Az első reakciók alapján hatalmas támogatottsága van a Tescónál a sztrájknak - mondta Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) Tesco alapszervezetének elnöke pénteken délután az MTI-nek. Kiemelte: a visszajelzések szerint Debrecenben, Ózdon, Kazincbarcikán, Egerben, Budapesten a Campona áruházban, Bicskén, Pakson és Győrben a kisebb boltokban jelentős számban sztrájkolnak, a kasszákban csak a bérelt munkaerő dolgozik. Sokáig így nem lehet dolgozni, ezek az áruházak meg fognak bénulni - tette hozzá.

  • A Tesco Magyarországon 206 üzlettel rendelkezik, ebből 112 hipermarket és mintegy 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.
  • A Tescónál a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) 2500, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) pedig mintegy 1000 tagja van.
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×