eur:
393.79
usd:
364.95
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Újabb információk a külföldön meghalt magyar ügyében

Újabb információk a külföldön meghalt magyar ügyében

A Matterhornon történt magyar tragédia után a magyar hegymászószövetség vizsgálatot indított, szerintük nem volt oktatói végzettsége a túra szervezőjének - írja a hvg.hu.

Egyre népszerűbb Magyarországon is a hegy- és sziklamászás, és ezzel együtt a balesetek száma is emelkedik. Augusztus végén egy magyar csoport mászása végződött tragédiával. A 9 fős társaság egyik tagja a halálba zuhant az Alpok Svájc és Olaszország határán lévő hegycsúcsa, a Matterhorn megmászása közben. A túra körülményeivel kapcsolatban nagyon sok a kérdőjel - írja a hvg.hu.

Annyi biztos, hogy egy Facebook-csoportban szerveződött, az eseményt pedig H. G. Tamás hozta létre, ahogy szinte az összes túrát ő hirdette meg az adott csoportban. Tevékenységéről és hozzáértéséről elég nagy vita alakult ki az említett csoportban, egyesek bírálták, és voltak, akik védték.

Egy hozzászóló azt írta, ők már lefele jöttek a csúcsról, mikor ez a csoport ment fölfelé, a felszerelésük és

a tapasztalatlanságuk látványa erősen elgondolkodtató volt,

nem értette, miért cipelnek fölösleges polifoamokat, miért egy vészszálláson töltötték az éjszakát, ha dehidratáltak voltak, miért nem kértek mentést. A tragédia lefele jövet történt, a csapat utolsó két tagja közül az egyik kicsúszott, az elmondások szerint a többiek már lent voltak. Bár a túrát H. G. Tamás úgy hirdette, hogy ez a legmagasabb osztrák hegy, a Grossglockner megmászása után nem jelent gondot, hozzáértők szerint azért ez egy nagyon durva túlzás.

„Ez olyan, mintha annak, aki lefut 5 kilométert, azt mondanánk, hogy oké, akkor jöhet a maraton” – hoz egy érthető példát Tóth László, nemzetközi végzettséggel rendelkező hegyi vezető. A Grossglockner egyébként 3798 méteres, a Matternhorn 4478 méter magas, ám utóbbi – mondja Tóth László – az egyik legnehezebben mászható négyezres hegycsúcs.

Egy túra ára

Ha az állítólagos 100 ezer forintos beugrót hivatalos túrákhoz hasonlítjuk, akkor derül ki, mennyire elenyésző ez az összeg. Egy svájci hegyi vezető ugyanis 1000 frankot (átszámítva 250 ezer forintot) kér az ügyféltől, de európai vezető sem viszi 6-700 euró (180-210 ezer forint) alatt a nehéznek számító Matterhorn-túrát – mondja Tóth László. A szóban forgó túrát kínáló magyar cégek is elkérnek legalább 2-300 ezer forintot fejenként, csak a vezetésre.

A Matterhornra a vezetők úgy osztják be magukat, hogy egyszerre mindenki egy, de legfeljebb két embert vigyen, hiszen itt maga a szolgáltató is az életét kockáztatja a többórás sziklamászás alatt. A fel- és lemenet ugyanazon az úton van, lefelé veszélyesebb a terep adottsága és a visszafelé fokozottan fellépő kimerültség miatt.

A tragédia után a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) vizsgálatot indított,

az ahhoz szükséges információkat bizalmasan kezelik, csak az érintettekkel, a hegymászóoktatásért felelős Magyar Hegymászó Oktatói Kollégium tagjaival, és hivatalos megkeresés esetén a hatóságokkal ismertetik. A tragédia részletei tehát nem derültek ki a kedd esti közleményükből sem, azt viszont leírják, „a hatályos szabályozások értelmében kizárólag a(z) MHSSZ – Testnevelési Egyetem OKJ képzését sikeresen teljesítő oktatók jogosultak magyar állampolgárokat oktatási célból sziklafalra és hegymászó tudást igénylő terepre vinni.

Tudomásunk szerint, a kérdéses túra résztvevői között, oktatói jogosultsággal rendelkező személy nem volt - közölte a szövetség a hvg.hu kérdésére.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×