eur:
393.72
usd:
364.73
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Ez kell a magyar euró bevezetéséhez

Az, hogy Magyarország teljesíti a számszerű feltételeket - a maastrichti kritériumokat -, még kevés ahhoz, hogy be lehessen vezetni az eurót, a gazdaság egyéb területein is szükséges a felzárkózás – mondta tegnap egy lengyelországi konferencián Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke.

Nagy elmondása szerint ennél sokkal lényegesebb területeken kell előrelépni a sikeres csatlakozáshoz - írta a Magyar Idők. Ilyen például, hogy

  • a vásárlóerőben számított egy főre jutó GDP-nek és a bérszintnek egyaránt el kell érnie az euróövezeti átlag legalább 90 százalékát.
  • Az euróövezet és a magyar gazdaság ciklusai sokkal inkább szinkronban legyenek.
  • Javulnia kell a vállalatok versenyképességének, ezt a jegybank a korábbiakban már többször hangoztatta, mint a „versenyképességi fordulat” elengedhetetlen elemét.
  • Előre kell lépni egy a mostaninál rugalmasabb munkaerőpiac megteremtése és a képzett munkaerő mindenkori biztosítása érdekében, hogy változatos lehessen az exportstruktúra, magas hozzáadott értékű és versenyképes termékekkel.
  • Az MNB szerint a bankrendszer sem működik elég hatékonyan, emiatt versenyhátrányban van.
  • A hosszú távú strukturális deficitnek 0 körüli szinten kell lennie, az államadósságnak pedig GDP-arányosan 50 százalékra kell mérséklődnie. Utóbbitól a 70 százalék feletti szintekkel még messze van az ország - idézte a Magyar Idők az MNB alelnökét.
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×