eur:
393.34
usd:
367.75
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Történelmi pillanat a magyar gazdaságban

Mióta a magyar állam hitelt vesz fel, arra sohasem volt példa, hogy a kölcsönért az államnak fizessenek a hitelezői, de most ezt is megéltük – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Varga Mihály elmondta: gazdaságtörténeti rekord, hogy az Államadósság Kezelő Központ negatív értéktartományban, -0,02 százalékos hozamon adott el 15 milliárd névértékű Diszkont Kincstárjegyet a keddi aukcióján. Mind az elfogadott minimális, a maximális és az átlaghozam is negatív lett. Az adósságkezelő több mint háromszoros kereslet mellett értékesítette az állampapírt: a befektetők összesen 49,6 milliárd forint értékben tettek ajánlatot.

A tárca tájékoztatása szerint a nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a magyar költségvetés stabil, jó állapotban van, az államadósság folyamatosan csökken, ezen belül is egyre kisebb a külföldiek kezében lévő állampapír. Az elmúlt hetek tendenciája alapján arra lehet számítani, hogy a mai aukción elért negatív hozam a következő aukciókon is megismétlődhet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik az emelkedés

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódik az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×