eur:
393.89
usd:
364.74
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nagy változtatásra készül a rendszámoknál a kormány

Nagy változtatásra készül a rendszámoknál a kormány

Lekerült a napirendről a zöld rendszámok kiadásának szigorítása, noha sok, igencsak környezetszennyező hibrid tulajdonosa is igénybe veheti a jelentős kedvezményeket, viszont a segédmotorok bevezetésének lehetőségét vizsgálja a fejlesztési minisztérium.

Nincs változtatási szándék a zöld rendszámok kiadásánál a közlekedési ügyekben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban - tudta meg a Vezess.hu. A tárca válasza szerint az uniós szabályozással összhangban van a magyar, és az EU-ban sem terveznek a közeljövőben változást. 

A kérdés azért vetődött fel, mert elvileg környezetkímélő gépkocsiknak engedik meg a számos kedvezménnyel járó zöld rendszám használatát, de a villanyautók mellett például olyan plug-in hibrideknek is megkaphatják, amelyek jellemzően nagy teljesítményű benzinmotorral hajtott méretes autók, és kimondottan terhelik a környezetet, miközben a jellemzően 15-25 millió forint közötti alapárról induló járművek tehetős gazdáinak számos kedvezmény jár a zöld rendszám mellé:  ingyenes parkolás, vagyonszerzési illetékmentesség, regisztrációs-, gépjármű- vagy cégautóadó-kedvezmény.

Az adókedvezmények megváltoztatása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatásköre, az év elején még a tervezett változtatások tárcaközi egyeztetésen voltak, de azóta nincs hír róluk.

A portál  a kormányzat másik nagy adósságára is rákérdezett rendszámügyben:  a körülbelül 600 ezer robogó azonosítójának bevezetési lehetőségét jelenleg is vizsgálja a fejlesztési tárca, de döntés még nem született.

A rendszám nélkül közlekedő segédmotorok műszaki állapota most ellenőrizhetetlen, rengeteg szabálysértést meg lehet úszni velük, az azonosíthatatlan, lopott kismotorok legalizálása sem túl nehéz feladat. Csakhogy a rendszámosítással járó kötelezettségek pénzbe kerülnek, és a minisztérium válasza szerint "bármiféle intézkedés feltétel- és követelményrendszere azonban kizárólag a magyar állampolgárok teherbíró képességét figyelembe véve alakítható ki".

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×