eur:
394.36
usd:
365.19
bux:
65555
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Iskolakezdési költségek: jó és rossz hírek is vannak

Iskolakezdési költségek: jó és rossz hírek is vannak

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016 augusztusában és szeptemberében egy tanuló beiskolázása átlagosan 15.300 forintba került, ami csaknem 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évi. A csökkenés okairól Jamalia Natalie, a KSH Életszínvonal-statisztikai felvételek osztályának osztályvezetője beszélt az InfoRádiónak.

Az iskoláztatással kapcsolatos kiadásokba a Központi Statisztikai Hivatal a tankönyvek, a tanszerek - köztük az iskolatáska - a ruházkodás, az étkezés, az osztálypénz valamint a különórák költségeit számolja bele. Nem tartoznak bele az utazással és a lakhatással kapcsolatos kiadások – mondta az osztályvezető.

Az iskolakezdéssel kapcsolatos összes kiadások közül

  • 47% jutott az alapvető kiadásokra (tankönyvek, tanszerek, táska, sportszer, tanszer) valamint az oktatás költségeire és a magántanárok díjaira.
  • 32% jutott a ruházkodásra,
  • 21% pedig az iskolai étkezésre.

Jamalia Natalie elmondta, hogy a 15.300 forintos átlagköltség a legtöbb fogyasztási kiadáshoz hasonlóan eltérő lehet az ország egyes területein, a KSH azonban az adat közlésekor nem vizsgált régiós különbségeket.

"Voltak olyan tételek, amelyeknél növekedés volt megfigyelhető.

Az iskolatáskákra, valamint a sportszerekre és hangszerekre fordított kiadások 7, illetve 9%-kal emelkedtek.

Kötelező tanszerek

"Sajnos nehéz helyzetbe kerültek a szülők, amióta ezt a köznevelési nevezett rendszert bevezették, mert korábban minden, a pénztárcájukat érintő dolgot kötelező volt megbeszélni, a mai jogszabályok szerint azonban a tanító, a tanár azt kér, amit akar, a szülőnek két választása van: megveszi vagy másik iskolába viszi a gyerekét” - mondta az InfoRádiónak Salamon Eszter, az Európai Szülők Magyarországi Egyesületének elnökségi tagja. Arról is beszélt, mit tehetnek ilyen esetben a szülők.

2016 augusztusában és szeptemberében egy tanuló beiskolázása átlagosan 15.300 forintba került, ami csaknem 22 százalékkal kevesebb, mint az előző évi.

"Az iskolai étkezésnél nagy csökkenést tapasztalunk,

ami a kedvezményes és ingyenes iskolai étkeztetésnek köszönhető. Az tanszerek ingyenessége is jelentős költségcsökkentő tényező volt: 2016-ban gyerekenként 11.300 forintot költöttek tankönyvekre a szülők, 2015-ben ez az összeg 13.074 forint volt. Emellett 2016-ban 696 ezer gyerek kapott ingyen tankönyvet, ez másfélszer több, mint 2015-ben, amikor mintegy 460 ezer gyerek jutott költségmentesen tankönyvhöz".

Az osztályvezető hozzátette:

a 2016-as 696 ezer fő az iskolás gyerekek közel felét jelenti,

mert Magyarországon ekkor a háztartások közel negyedében, mintegy másfél millió iskolába járó gyerek élt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×