eur:
393.77
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Eladási hullám a bankvezéreknél - mit tudnak?

Eladási hullám a bankvezéreknél - mit tudnak?

Sorra válnak meg saját bankjuk részvényeitől a legnagyobb amerikai hitelintézetek vezető munkavállalói – írta a Financial Times a Bloomberg adataira hivatkozva.

A JPMorgan Chase, a Bank of America, a Wells Fargo, a Citigroup, a Goldman Sachs és a Morgan Stanley igazgatósági tagjai és vezérigazgatói az évben eddig összesen 9,32 millió darab részvényt adtak el a piacon. A trend amúgy ezzel ellentétes: a Wall Street-i elemzők ugyanis bankrészvények vásárlására biztatják a befektetőket, sőt a bankok is előszeretettel vásárolják saját papírjaikat - írta a Világgazdaság.

A Bloomberg adatai szerint az említett bankok vezérei által eladott banki részvények száma 14-szeresen haladja meg az általuk vásárolt részvényekét.

A jelenség mögött az elemzők a Trump-rali végét sejtik.

Az Egyesült Államok elnökének választási programjában nagy szerepe volt a magas kamatrátáknak, az alacsony adóknak és a laza piaci szabályozásnak. A piac hitt a programban, a bankrészvények a tavaly novemberi elnökválasztás után kilőttek, a KBW bankindexe, amely a két tucat legnagyobb amerikai bank árfolyamát mutatja, egy hónap alatt 25 százalékot emelkedett.

Tavaly februárban Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója még félmillió saját részvényt vásárolt, annyira bízott bankja teljesítményében. A Citigroup és a Bank of America vezetői tavaly szintén több részvényt vettek, mint amennyit eladtak.

A rali azonban kifogyott a munícióból: a bankrészvények emelkedése lassult, a KBW indexe tavaly december óta alig 1 százalékot nőtt. Ennek oka vélhetően az, hogy Trump gazdaságélénkítése és piaci liberalizációja nem halad az eredeti terveknek és a piaci várakozásoknak megfelelően.

Az UBS elemzője, Robert Smalley szerint a részvények eladása fontos jelzés lehet a bankok jövőjével kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×