eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Százezer forint múlhat néhány utcán

Százezer forint múlhat néhány utcán

Jelentős, akár százezer forint különbség is lehet a hasonló lakások albérleti díjai között egy adott környéken azokon a településeken, ahol felsőoktatási intézmény van.

Gadanecz Zoltán, a GDN alapító-igazgatója szerint a fővároson kívül az egyetemi nagyvárosokban is a július-augusztus számít a legerősebb szezonnak a bérlemények tekintetében. A szakértő kiemelte: dübörög a piac, és jóval nagyobb a verseny azon városokban, ahol van tanulási és munkalehetőség, ami szabályozza az árakat.

Példaként említette Debrecent, Veszprémet, Szegedet és Pécset is, melyek közül utóbbira jellemző a leginkább az árak közötti óriási különbség.

„Hallottunk olyan esetről, amikor a település lakáskiadási szempontból hátrányosabb részén 60 ezer forintért lehet kiadni egy ingatlant, hat utcával arrébb pedig 200 ezer forintot is fizetnek egy ugyanolyan lakásért. Mindezt csak azért, mert az egyetem közvetlen közelében található az ingatlan” – magyarázta.

Megjegyezte, szájhagyomány útján terjed, hogy melyik utcák jók az iskola megközelítésére, a bérleti díj pedig onnantól lényegesen drágább, akár a háromszorosa is lehet.

A családok már arra is hajlandóak, hogy bérlés helyett inkább összeálljanak,

és közösen vásároljanak meg egy ingatlant.

„Ez viszonylag új dolognak számít. A jelenleg nagyon kedvező hitelkörnyezetben egyre többen mérlegelik, hogy inkább együtt vesznek lakást. Inkább a hitel részleteit fizetik a gyerekeiknek, és nem a bérleti díjakat. Előfordul, hogy kiadnak szobát további egy-két főnek, akik ezzel úgymond beszállnak a törlesztőbe. Ha végzett a gyerek az egyetemen sincs baj, hiszen később ki tudják adni az ingatlant, vagy értékesíthetik”– mondta.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×