eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nemcsak az emberekre veszélyes a kánikula

27 Celsius-foknál magasabb környezetben már csökken a szerverek teljesítménye, a tartós hőség pedig visszafordíthatatlan üzleti károkat is okozhat a vállalati IT-rendszerben – hívják fel a figyelmet szakértők.

Nyáron sok szó esik a kánikuláról és a folyadékpótlásról, de arról kevesebb, hogy az informatikai eszközöknek és szervereknek is kimondottan nagy kihívás a hőségben a munka. A gépek számára az ideális üzemi hőmérséklet 20-24 Celsius-fok között van, ha ennél tartósabban melegebb közegben kell működniük a szervereknek, az lassuláshoz, leálláshoz és az élettartam csökkenéséhez vezet, esetenként pedig a szerver gép visszafordíthatatlan károsodáshoz, adatvesztéshez is.

„Ha a hőség miatt leáll a vállalati szerver, akkor megáll az iroda működése, elérhetetlen lesz a weboldal, az e-mail rendszer, a központi fájlok, esetenként még a számlázás is. Mindez azonnal forintosítható károkat jelent a cégvezetőknek. Szerencsés esetben minimális adatvesztéssel és a munkamegállás kellemetlenségével kell számolni, de az is előfordulhat, hogy a hőség miatt a túlhevülő szerverek visszafordíthatatlanul károsodnak" – foglalja össze a helyzetet Fodor Zoltán, a szerver hosztinggal és szerver üzemeltetéssel foglalkozó DoclerNet Hosting Kft. vezető rendszergazdája.

A szakember szerint fontos felhívni a figyelmet arra, hogy az irodák hűtése mellett több figyelmet kellene szentelni a szerverek hűtésére is. „Tapasztalataink szerint a hazai kis- és közepes vállalatoknál a legkritikusabb a helyzet. Esetükben a fő üzletviteli tevékenység mellett, jellemzően kevesebb figyelem marad például a szerverek ideális elhelyezésére, megfelelő hűtésére, noha sokszor a teljes vállalat működése függ egy-egy ilyen géptől” – tette hozzá.

Milyen hibákhoz vezethet a hőség?

  • Csökkenő teljesítmény. A nem megfelelő hűtéssel rendelkező szerver először a CPU működési frekvenciáját csökkenti, lassítva annak teljesítményét, a hálózat működését, az adatbázisok és fájlok elérését.
  •  A túlhevülés rendszer leállást okoz.Amennyiben a szerverek tartósan, 30 fok feletti környezetben működnek, a gépek saját ventilátorai sok esetben nem tudják biztosítani a megfelelő hűtést, ilyenkor a védelmi rendszer automatikusan, legtöbbször figyelmeztetés nélkül lekapcsolja a szervert.
  • Nemzetközi kutatások szerint 5 fokos tartós túlhevülés akár 2 évvel is megrövidítheti a szerver, és a benne lévő komponensek (alaplap, HDD, SSD, CPU, RAM) élettartamát.A tartós túlhevülés hozzájárulhat a gép főelemeinek élettartam csökkenéséhez. Vagyis előbb kell majd lecserélni és költségeket vállalnia a cégnek, mint feltétlenül szükséges lenne, sőt súlyosabb esetben visszafordíthatatlan adatvesztéssel járó károsodása is előfordulhat.

Ha el akarjuk kerülni, hogy a hőség kárt tegyen a vállalati szerverekben, gondoskodni kell a szerverek megfelelő hűtéséről. Azonban a tartósan és egyenletesen alacsony hőmérséklet biztosítása nem feltétlenül egyszerű és nem is olcsó feladat.

„Ha egy cégvezető nem szeretne jelentős költségeket vállalni a hűtés kialakításához az lehet a legköltséghatékonyabb megoldás, ha korszerű adatközpontban helyezi el a vállalati szervert. Ennél még hatékonyabb, ha a szervert kibérli az adatközpontban, vagy előfizet egy virtuális szerver szolgáltatásra. Ez a megoldás azt is jelenti, hogy nem csupán a szerverek biztonságos elhelyezése, az állandó működése, meghibásodás esetén az azonnali csere biztosított, de ugyanígy a távoli elérés és az egyenletes hűtés is” – közölte Fodor Zoltán, aki szerint a biztonság ma már egyáltalán nem luxus.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×