eur:
392.88
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Nem is olyan jó Magyarországnak az elektromos autók terjedése

Nem is olyan jó Magyarországnak az elektromos autók terjedése

Negatívan érintheti az elektromos autók elterjedése a magyar gazdaságot - mondta az InfoRádiónak az Erste Bank olajipari elemzője.

Nagy igény van egy jó minőségű, a belsőégésű motorossal versenyképes elektromos autó piaci megjelenésére

– mondta az Erste Bank olajipari elemzője. Pletser Tamás hozzátette, most úgy tűnik, hogy néhány éven belül elérhető távolságba kerül.

„Ez komoly változást hozhat a világ autóiparában is.

Magyarország ennek nem feltétlenül lesz nyertese,

ugyanis az elektromos autó várhatóan jóval egyszerűbb szerkezet lesz, ahol a legnagyobb hozzáadott értékű eszközöket, például az akkumulátort valószínűleg nem Magyarországon gyártják.”

A változás a sikeres német autógyártók számára is évekig tartó versenyhátrányt okozhat.

„Egyrészt lemaradhatnak, nem lesznek olyan sikeresek, mint eddig voltak, másrészt az összeszerelés a teljes értékláncon belül még kisebb részt fog kihasítani magának. Ez azt jelenti, hogy

kisebb szerepet kaphat az, amiben Magyarország erős.”

Az Erste Bank olajipari elemzője jelezte, a becsléseik szerint a gépjárműipar a beszállítókkal együtt a magyar GDP 8 százalékát teszi ki. Pletser Tamás hozzátette, azt, hogy a változás milyen gyorsan zajlik, nehéz megmondani.

„Az látszik, hogy most még az elektromos autó nem igazán vetélytársa a belsőégésű motornak; jóval drágább és korlátozottabb is a felhasználása. Azonban gyorsan zajlanak a folyamatok, ha lesz versenyképes termék, gyors változást és az autógyártóknak komoly kihívást okozhat.”

A Tesla, ahogy a többi gyártó, a legnagyobb hozzáadott értékű részeket – marketing, dizájn, akkumulátor – jó eséllyel Magyarországon kívül gyártja – mondta az elemző. Ennek ellenére, ha megtelepszik Magyarországon, az abból a szempontból pozitív, hogy egy jelentős növekedés előtt álló cég jelenik meg a piacon – tette hozzá Pletser Tamás.

„A piaci becslés 2020 és 25 közé teszi azt az időpontot, ami a versenyképes elektromos autó megjelenhet.

Ez azon alapul, hogy milyen mértékben csökken a lítiumion-akkumulátorok ára. Jelenleg 150 dollár/kilowattórás költségnél vagyunk, aminek legalább 100-ra kellene süllyednie.”

Pletser Tamás hozzátette, komoly technológiai áttörésekre is szükség lenne, valamint az elektromos autó csak az egyik iránya a fejlesztéseknek,

a japánok például továbbra is a hidrogénhajtás jövőjében hisznek,

de ezen kívül is számos fejlesztés van, ami komoly alternatívát jelenthet a mostani, szénhidrogén alapú közlekedésnek – hangsúlyozta az Erste Bank olajipari elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×