Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Szokatlan hír a nyugdíjasokról

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egy új tanulmány szerint a társadalom elöregedése és a nyugdíjasok arányának emelkedése hosszabb távon a kamatok emelkedéséhez vezet. Eddig pont az ellenkezőjéről volt meggyőződve mindenki.

Meglepő és az eddig általánosan elfogadott állásponttal teljesen ellentétes eredményre jutott egy tanulmány a demográfiai folyamatok és a reálkamatok kapcsolatát vizsgálva - írta a Napi.hu a Bloomberg összefoglalója alapján.

A Nemzetközi Elszámolások Bankja (BIS) által publikált tanulmány szerint ugyanis a kínai és az európai társadalmak elöregedése úgy alakítja majd át a világgazdaságot, hogy az a kamatok emelkedését eredményezi, s komoly ellentéteket szül majd az idősebb és fiatalabb generációk között.

Az eddigi általánosan elfogadott nézet szerint a társadalom elöregedésének az lesz hosszútávon a hatása, hogy a gazdaság potenciális növekedési üteme lecsökken, s a kamatok a mélybe süllyednek.

A mostani tanulmány szerzői szerint a demográfiai trendek tekinthetők a munkaerő- és tőkeköltségekben a fő meghatározó tényezőnek. A társadalmak elöregedésének az lesz a következménye, hogy a megtakarítási szintek csökkenni fognak, amelyet ellensúlyoz majd részben a beruházások szintjének csökkenése.

Azonban a szerzők úgy vélik, a megtakarítási szintek csökkenése sokkal jelentősebb és gyorsabb lesz, mint a beruházások tőkekeresletének visszaesése.

Ennek hatására a reálkamatok emelkedésnek indulnak majd. Ezzel pont az ellenkezőjét állítják annak, mint amit például a Fed is, amely szerint a gyenge növekedési környezetben a reálkamatok alacsonyan maradnak.