eur:
394.3
usd:
369.52
bux:
65275.15
2024. április 19. péntek Emma
Vészhelyzet a boltokban: hiánycikk lesz egy alaptermék

Vészhelyzet a boltokban: hiánycikk lesz egy alaptermék

A vaj ára több mint kétszeresére nőtt egy év alatt. A durva folyamat az elmúlt hetekben fokozódott és többen figyelmeztetnek arra, hogy karácsonyra eltűnhet ez a termék az európai boltok polcairól.

A vaj ára egy év alatt több mint 100 százalékkal nőtt - írja a Napi.hu egy lengyel lap cikke alapján. Az európai piacon az elmúlt két hónap alatt a vaj nagykereskedelmi ára 40 százalékkal emelkedett, egy év alatt több mint 100 százalékkal - és az elemzők szerint a folyamatnak még egyáltalán nincs vége.

Az Eurex termékpiacán egy tonna vaj ára jelenleg körülbelül 6,3 ezer euró - május elején még 4500 euró körül mozgott az ár, egy éve 3000 euró volt. Az utolsó két hónapban

Európában 40 százalékkal, Németországban egy év alatt 60 százalékkal drágult a vaj. 

Szakértők szerint a következő hetekben a vajár az egekbe fog szökni, és még az sem kizárt, hogy karácsonyra néhány országban hiánytermék lesz. Egy hete a brit tejóriás, az Arla cég a BBC-ben szintén arra figyelmeztetett, hogy

karácsonyra hiánycikk lehet a vaj az üzletek polcain.

Piaci okok állnak a háttérben, egyre több fogyasztó keresi a vajat a margarin helyett, másrészt az orosz exportembargó és az uniós tejtermékek piacának liberalizációja miatt csökkent a tej termelése. Ezt a folyamatot nem lehet egyik napról a másikra visszafordítani. Egyre kevesebb a fiatal tehenek száma Európában, ehhez járult a kedvezőtlen időjárás Ausztráliában és Új-Zélandon, ami a tejimport lehetőségét korlátozza, ráadásul az európai termelők egyre több vajat visznek ki a kínai piacra.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×