Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Óriási baj van a készpénzzel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Idén januárban az Európai Bizottság bejelentette, hogy a készpénzes fizetések felső korlátját lejjebb vihetik, az országhatárokat átívelő egységes szabályozás már 2018-ban életbe léphet. A javaslatot társadalmi vitára is bocsátották, de a javaslat ellen foglalt állást a lakosság.

A gazdaságok "készpénzmentesítése" az egész világon forró téma, ugyanis hatalmas költséget spórolhatna meg az emberiség, ha a jóval hatékonyabb elektronikus fizetésre állnánk át. Csakhogy egy nagy gond van:

Európában a lakosság ragaszkodik a készpénzhez

- derül ki a Portfolio.hu cikkéből.

Több mint 30 ezer európai vett részt a készpénzes fizetések limitjének szigorításáról szóló társadalmi egyeztetésen, a kérdőívet kitöltők 95 százaléka ellenezte, hogy uniós szinten csökkentsék a készpénzfizetés felső korlátját. A válaszadók 99,18 százaléka nem tudott érvet felsorakoztatni a készpénztelenítés mellett. (A képet árnyalhatja, hogy a válaszadók 37 százaléka német, 19 százaléka osztrák volt, és Japán után a fejlett gazdaságok közül ebben a két országban az egyik legnagyobb a készpénzhasználat.)

Az emberek legnagyobb baja a készpénztelenítéssel az, hogy a szabályozás ártana a magánélet és a személyes névtelenség védelmének. 

A válaszadók 87 százaléka szerint készpénzzel fizetni egy fontos szabadságjog.

Az MNB számításai szerint Magyarországon a fizetési tranzakciók akkor lennének olcsóbbak elektronikusan, ha legalább 40 százalékuk így zajlana. Most olyan 20-25 százalék körülire becsülik az arányukat, tehát még van hova fejlődni. Összehasonlításképpen: a skandináv országokban 70-80, a briteknél kicsivel 50 százalék felett jár az elektronikus fizetések aránya a készpénzzel szemben.