eur:
395.64
usd:
371.99
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Visszatérhet a korkedvezményes nyugdíj

Visszatérhet a korkedvezményes nyugdíj

Három-öt évvel hamarabb kezdhetnék meg időskori pihenőjüket a fizikai munkában megfáradt, megbetegedett nehézipari dolgozók, ennek költségeit a munkáltatók beépítenék üzleti tervükbe.

Állami forrásbevonást nem igénylő vállalati hűségprogrammal segítenék legkésőbb januártól a nehézipari dolgozókat, hogy az

öregségi nyugdíjkorhatár elérése előtt három-öt évvel elhagyhassák a munka világát.

A kezdeményezést útjára indító Tiszaújváros Térségi Foglalkoztatási Tanács elnöke, Kovács József a Világgazdaságnak elmondta: Magyarországon minden harmadik 60-64 éves ember súlyos egészségi problémával küzd, 460 ezren megfáradtak, megbetegedtek a munkában, már nem alkalmasak a napi nyolcórás beosztásra.

Legalább a 80-90 százalékuk fizikai munkás,

jelentős részük a nehéziparban, azon belül a vegyiparban, olajiparban, bányászatban dolgozik.

Kovács – aki a Mol Magyarország európai üzemi tanácsának ügyvezetője és egyben a Mol Petrolkémia Zrt. üzemi tanácsának elnöke – kiemelte, a Szent József-hűségprogram azokat az 58 év feletti dolgozókat érintené, akik több mint 35 éves munkaviszonnyal rendelkeznek, de vannak bőven olyanok is, akik már 40-45 esztendeje állományban vannak.

A munkáltatók vállalnák, hogy az éves üzleti tervükben forrást csoportosítanak át a programra. Egy nagyobb gazdasági szereplőnél 400-500 millió forintos kiadásról lehet szó, egy kisebbnél pedig 30-40 milliósról. Kovács József hangsúlyozta, hogy az idősek helyére fel tudnának venni a vállalkozások fiatal pályakezdőket, ezzel rugalmasabbá téve a munkaerőpiacot, hozzájárulva a kormány iparfejlesztési stratégiájához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×