eur:
393.75
usd:
364.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Óriási tüntetés készülődik szombaton Budapesten

Óvatosan becsülnek a szakszervezetek a szombatra meghirdetett tescós demonstráció résztvevőinek számát illetően, a visszajelzések alapján mindenesetre már látni: komoly megmozdulás készülődik.

Az áruházlánc képviselői együttműködőnek bizonyulnak a parkolóba tervezett békés tiltakozás kapcsán, a Fogarasi úti üzleten belül azonban okozhat zavarokat a tüntetők megjelenése.

– Nagyszabású demonstrációra készülünk, amelynek az a szándéka, hogy egészen Prágáig eljusson a hangunk, a Tesco régiós központjába, ahol a magyar bérekkel kapcsolatos döntések születnek. A magyarországi áruházlánc jelenlegi vezetése nincs felhatalmazva arra, hogy több pénzt csoportosítson át a béremelésekre, mivel arról az anyavállalatnál döntenek az egyes országokban teljesített forgalom és nyereség alapján - írta a Magyar Idők.

A szakszervezetek pénteken találkoznak a Tesco áruházlánc képviselőivel a helyszínen, hogy egyeztessék az esemény részleteit - tette hozzá Sáling József, aki szerint még képlékeny a résztvevők száma, más szakmák képviselőit és civileket is várnak.

A statisztikai mérés szerint eddig mintegy 750 ezer emberhez jutott el közvetlenül a szombati program híre a közösségi médián keresztül - mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke a lapnak, megjegyezve: még nem tudni, a magyarországi Tesco új operatív igazgatója elfogadja-e meghívásukat.

A demonstráció végén felszólítják majd a megjelenteket, hogy békés módon közös vásárlásra induljanak a Fogarasi úti áruházba. A cég képviselői ugyan együttműködőnek tűnnek a parkoló biztosításában, de az üzletben várhatóan nem szívesen látják majd a tiltakozókat - vélte a KDFSZ elnöke.

Frissítés: később a Tesco-Global Áruházak Zrt. közleményben mutatta be a cég béremelési lépéseit, amiben hangsúlyozták, hogy idén 13 700 munkavállaló bérét emelte a cég átlagosan 12,4 százalékkal, és tavaly is kétszámjegyű volt a béremelés. A vállalat az elmúlt két évben 7,4 milliárd forintot költött Magyarországon béremelésre.

A teljes bércsomag alapján továbbra is a három legjobban fizető élelmiszer-kiskereskedelmi lánc közé kívánnak tartozni, elsősorban azonban a legalacsonyabb fizetések emelésére koncentrálnak, de fontosnak tartják, hogy a bérek ne csússzanak össze. 

Ismertették, a mostani és a januári növekedéssel együtt, idén 13 700 kolléga fizetése átlagosan 12,4 százalékkal emelkedett, de az áruházakban dolgozó több mint 12 ezer munkavállaló (például árellenőrök, árufeltöltők, bevásárlási asszisztensek, bolti eladók és pénztárosok) fizetését alapul véve az idei növekedés összesen 14,8 százalékos.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×