eur:
394.16
usd:
365.34
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Nekiment az agrárkamara a Tescónak

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felszólítja a Tesco-Global Áruházak Zrt., hogy azonnal vonja vissza a magyar termelőket megalázó és etikátlan akcióját, amelyben 99 forintért árusítják a görögdinnyét, miközben néhány napja még 249 forintért kínálták a gyümölcsöt. A NAK hatósági vizsgálatot is kezdeményez.

A köztestület pénteki közleménye szerint a Tesco az irreálisan alacsony árral veszélyezteti a gazdálkodók megélhetését. A Tesco akciója kizárólag saját marketing céljait szolgálja, ezért nem hagyható, hogy ennek költségeit a dinnyetermelőkre hárítsa az áruházlánc - írták.

A NAK a beszállítókkal szembeni tisztességtelen forgalmazói magatartás, diszkriminatív árképzés, erőfölényével való visszaélése miatt kezdeményez hatósági vizsgálatot a Tesco ellen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál.

A kamara azt is vizsgálja, hogy az áruházlánc piaci magatartása mennyiben ellentétes a kamara üzleti etikai szabályzatában foglaltakkal.

A kamara határozottan kiáll a termelők mellett akkor is, ha azok - akár a bérfejlesztésükért tüntető Tesco-dolgozókkal közösen - újra az áruházlánc üzletei elé vonulnak demonstrálni - tartalmazza a közlemény.

Győrffy Balázs, az agrárkamara elnöke az InfoRádiónak elmondta: a Tesco árt a magyar gazdáknak, gondoljanak csak bele a vásárlók: ha a 99 forintos dinnye árából még levonják az áfát, a szállítási- és csomagolási költséget, mennyi marad a gazdáknak - úgy, hogy közel 2 millió forint egy hektár dinnye termelési költsége. 

Az agrárkamarához csatlakozva a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács is kéri TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. eljárásának kivizsgálását. "Barátságtalan lépésnek tartjuk, hogy a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. a magyar dinnyeszezon megkezdésekor kezd árcsökkentésbe. Véleményünk szerint a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt. árcsökkentési akciója a vásárlók megtévesztését is eredményezi, mert időben egybe esik az Agrármarketing Centrum (AMC) és a NAK dinnyeszezont bevezető kóstoltatási akciójával."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×