eur:
393.77
usd:
365.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Új uniós fegyver az adóelkerülés ellen

Új uniós fegyver az adóelkerülés ellen

Új szabályozásra lenne szükség a multicégek által befizetett adók közzétételéről az Európai Parlament plenáris ülésén kedden elfogadott jelentés szerint, amelynek értelmében a globálisan legalább 750 millió euró forgalmú vállalatoknak országonként nyilvánosságra kellene hozniuk az adózásukat, kivéve, ha azok üzleti szempontból érzékeny adatokat tartalmaznak.

A strasbourgi ülésen 534 szavazattal, 98 ellenében, 62 tartózkodás mellett jóváhagyott jelentés szerint a multiknak nyilvánossá kellene tenniük, melyik országban mennyit adóztak. A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint ez az EU-n kívüli területekre is vonatkozna.

A jövedelemadóval kapcsolatos információkat a cégek honlapján egy egységes, könnyen és ingyen hozzáférhető táblázatban kellene szerepeltetni.

A vállalatoknak ezen felül az Európai Bizottság nyilvántartása számára is jelentést kellene készíteniük.

A cél, hogy a nyilvánosság és a hatóságok pontosabb képet kapjanak a nagyvállalati közteherviselésről, és ezáltal visszaszorítsák az adóelkerülést - hangsúlyozta az uniós parlament, kiemelve, hogy becslések szerint évi 50-70 milliárd euró tűnik el be nem fizetett adóként.

A jelentés értelmében közzé kellene tenni

  • a cégek és leányvállalataik nevét,
  • működési területét,
  • az alkalmazottak számát,
  • a nettó forgalmat,
  • a jegyzett tőkét,
  • az adózás előtti eredményt,
  • a megtakarításokat,
  • az adott évben, adott országban befizetett jövedelemadót,
  • s azt, hogy a cégháló bármely tagja részesül-e adókedvezményben.

A tagállamok - például kereskedelmi szempontból kényes információk esetén - felmentést adhatnak egy cégnek bizonyos adatok közlése alól. A felmentést évente kell megújítani, az csak az adott országban érvényes, és értesíteni kell róla az Európai Bizottságot, amely viszont évente közzéteszi a kivételben részesülő cégek listáját.

A parlament megszavazta azt a módosító javaslatot, amelynek alapján utólag, a felmentés miatt korábban nem publikált adóinformációkat is nyilvánosságra kellene hozni.

Az elfogadott jelentés alapján elkezdődhetnek a tárgyalások az uniós intézmények között.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×