Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Jóval alacsonyabb lehet a nyugdíjemelés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kevés pénz állna házhoz a magyar nyugdíjasoknál, ha a mostani inflációs helyzet szerint állapítaná meg a kormány az extra kifizetéseket - írja az mfor.hu.

A jogszabályok szerint a tervezettől eltérő makropálya indokolttá teszi a külön juttatást, ha az év eleji nyugdíjemelés mértéke nem éri el az inflációt, vagy a gazdasági növekedés meghalad egy bizonyos szintet. Az év elején biztosra lehetett venni, hogy novemberben komoly összeg kerül majd az idősek számláira. A januári 1,6 százalékos nyugdíjemelést ugyanis bőven felülmúlta az infláció ebben az időszakban: az átlagos fogyasztói árindex az első hónapokban jellemzően a 2,5-3 százalékos tartományban mozgott, a nyugdíjas infláció is 2,5 százalék körül járt. 

Ha az éves GDP meghaladja a 3,5 százalékot, akkor is prémiumot fizetnek a nyugdíjasoknak. E két tétel együttesen adja ki az extra összeget, amely az mfor.hu év eleji számításai szerint 24-25 ezer forint lehetett.

Mostanra azonban enyhült az inflációs nyomás a gazdaságban. Az első öt hónapban 2,4 százalékos volt, a nyugdíjasok inflációja pedig ennél is alacsonyabb, 2,2 százalék. A Magyar Nemzeti Bank prognózisa szerint az év egészében 2,4 százalékos lesz az infláció, akkor innen már nem lesz érdemi elmozdulás. Ez értelemszerűen nem tenne lehetővé akkor plusz kifizetését, mintha mondjuk 3 százaléknál járna az áremelkedés üteme.

Ami a prémiumot illeti, itt nem nagyon kell jelen állás szerint matekozni. Az első negyedéves 4,2 százalékos magyar GDP alapján megvan az esély rá, hogy éves szinten is közel legyünk a 4 százalékhoz, ebben az esetben pedig járni fog a prémium.