eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Lekörözheti a paksi erőmű teljesítményét a megújuló energia

Lekörözheti a paksi erőmű teljesítményét a megújuló energia

Feldolgozta a tavaly év végén rekordmennyiségben beérkező, a kötelező átvételi rendszerhez való csatlakozási kérelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal. Scherer Zsolt, a hivatal szóvivője az InfoRádiónak elmondta, hogy az adatok alapján a jövőben két és félszeresére nőhet a megújuló energiaforrásból származó villamosenergia-termelés Magyarországon.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője beszámolt arról, hogy a 2015-ös adatok szerint 837 megawattnyi támogatott megújuló erőmű működött Magyarországon.

Ha a mostani 2500 pályázat megvalósul, akkor ez a teljesítmény - a háztartási kiserőműveket kivéve - 2100 megawattnyira fog nőni.

Ez nagyobb, mint a paksi atomerőmű jelenlegi teljesítménye

 - mutatott rá Scherer Zsolt.

A szóvivő hozzátette: ez azt jelenti, hogy nagymértékben meg fog nőni a támogatott villamosenergia-teljesítmény a megújuló szférából.

Beszámolt arról, hogy a pályázatok az ország egészéből érkeztek, lakossági kiserőművektől kezdve nagy erőművekig mindenre kértek támogatást.

A kapacitás bővülése tehát megoszlik a háztartások és a különböző intézmények között - jelezte.

E megoszlási arányokról egyelőre nem tudott nyilatkozni, ugyanis - mint mondta - a hivatal az engedélyeket adja ki, de nem tudni, hogy milyen arányban épülnek meg ezután az erőművek.

A háztartási kiserőmű ráadásul nem engedély-köteles, ott csak a támogatást kell határozatban meghoznia a hivatalnak.

Hogy végül mennyi fog megépülni ebből a 2100 megawattos teljesítményből a jövő kérdése - fűzte hozzá a szóvivő.

Jelezte: még több mint 200 hiánypótlást várnak, lehetséges, hogy ezek közül több nem is érkezik már meg, tekintettel arra, hogy egyes dokumentumok beszerzése igen időigényes.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×