eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Eltűnnek a légvezetékek a Felső-Mátrában

A hatóságokkal tartott egyeztetéssel elkezdődött a Felső-Mátrában időről-időre előforduló áramellátási zavarokra hosszútávú megoldást jelentő fejlesztés, az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltásának előkészítése - jelentette be csütörtöki közös sajtótájékoztatóján a térség országgyűlési képviselője és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke Mátraszentimrén.

Horváth László (FIDESZ) emlékeztetett: a szélsőséges időjárási körülmények között jelentkező áramellátási zavarok hosszú ideje visszatérő problémát jelentenek a Felső-Mátrában, mely a közlekedés megbénulásával együtt az itt élők megélhetését, de a turisták személy- és vagyonbiztonságát is veszélyeztetik.

Felidézte: legutóbb idén áprilisban okoztak komoly gondot a rendkívüli hómennyiség terhétől kidőlt és számos helyen vezetékszakadást okozó fák. Ekkor több mátrai település volt napokig megközelíthetetlen, alapvető szolgáltatások váltak működésképtelenné és emberek százai rekedtek az elzárt területeken.

E "sebezhető pont" és veszélyforrás felszámolására - a közlekedési infrastruktúra fejlesztése mellett - elsősorban az elektromos légvezetékek földkábelekkel történő kiváltása jelenthet megoldást - fogalmazott hozzátéve, hogy ennek előkészítése az érintett hatóságok képviselőivel tartott csütörtöki egyeztetéssel formálisan is elkezdődött.

Dorkota Lajos a Horváth László kezdeményezésére tartott találkozó eredményéről szólva hangsúlyozta: a résztvevők mindegyike támogatta és jóváhagyásáról biztosította a fejlesztést.

Ezt figyelembe véve a tervezés időszaka várhatóan 4-5 hónapot vesz igénybe, majd az áramszolgáltató Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. (ÉMÁSZ) jó idő esetén akár még a tél beköszönte előtt, vagy 2018 tavaszán elkezdheti a kivitelezést - közölte.

Újságírói kérdésre válaszolva az elnök aláhúzta: a fejlesztés forrásigényét még nem ismerik, az csak a tervezés időszakát követően lesz kalkulálható. Ugyanakkor a megvalósítás 22 település több ezer lakójának létkérdés, emellett a térségbe kikapcsolódni, sportolni érkezők tömegei számára is meghatározó jelentőségű. Ezért "kerül, amibe kerül", el fog készülni - fogalmazott jelezve: az érintett terület 122,6 kilométernyi elektromos vezetékéből mindössze 12,5 kilométernyi a földkábel. A mintegy 110 kilométernyi légvezeték kiváltása azonban a már ismert és alkalmazott technológiákkal megoldható, nem igényel különleges műszaki megoldásokat.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×