eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Ma szavaznak a költségvetésről

Ma szavaznak a költségvetésről

Ma délután tartja az Országgyűlés a jövő évi költségvetés zárószavazását.

A jövő évi költségvetés a 2018-as büdzsé hétfőn elfogadott összegző módosítása alapján 18751 milliárd forintos bevétellel, 20112 milliárd forintos kiadással, mindezek értelmében pedig nagyjából 1361 milliárd forintos, GDP arányosan 2,4 százalékos hiánnyal számol. Erre bólinthatnak rá ma délután az előterjesztés zárószavazásán a képviselők.

Ma szavaznak a költségvetésről

Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára az összegző módosítás vitájában a munkából élők költségvetésének nevezte a jövő évi büdzsé-tervezetet.

Jövőre ismét minden magyar ember léphet egyet előre a saját életében, amit az adócsökkentések és a béremelések tesznek lehetővé” - fogalmazott Banai Péter Benő.

A szocialista Gúr Nándor viszont a korrupció és az igazságtalanság költségvetésének nevezte a jövő évit.

„Nem a munkavállalók érdekeit szolgáló költségvetés, egyes családoknak, a pereputtynak meg a haveroknak a költségvetése” - véli Gúr Nándor.

A jobbikos Hegedűs Lórántné szakmaiatlannak nevezte, hogy a parlament a zárszámadási törvény tárgyalása előtt fogadhatja el a jövő évi költségvetést.

„Az átláthatóság, áttekinthetőség, az összehasonlíthatóság, továbbá az ésszerű részletezettség elve sérül jelentős mértékben” - mondta Hegedűs Lórántné.

Az LMP-s Schmuck Erzsébet pedig azt tette szóvá, hogy a kormány semmit nem tesz azért, hogy csökkentse a függőséget a külső forrásoktól, például az uniós pénzektől.

„Továbbra is csak azokat támogatja, akik maguktól is boldogulnának, és azokat terheli, akiknek segítségre lenne szükségük” - véli Schmuck Erzsébet.

Ezen a héten fogadta el az országgyűlés a költségvetést megalapozó törvényeket és a jövő évi adócsomagot is, amelynek értelmében az internet, a hal és a sertésbelsőség áfakulcsa is 5 százalékra csökken 2018-ban. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy látta, hogy az adóváltoztatások hatására összesen 260 milliárd forinttal csökkennek a családok adóterhei.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 07:57
×
×
×
×