eur:
394.03
usd:
365.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Most jöhet az autós rezsicsökkentés

Most jöhet az autós rezsicsökkentés

Csaknem két éve megígérte a kormány az autózáshoz kötődő adminisztrációs terhek csökkentését, elvileg 2016. január 1-jétől, de azóta is csak az egyeztetés zajlik az ügyben. Abban mindenki egyetért, hogy aránytalanul magasak a költségek Magyarországon.

Január 1-jével eltörölhetik egyebek mellett az okmánycsere, a gépjármű-üzembehelyezés, a forgalmi engedély és a törzskönyv kiadásának a díját, valamint a környezetvédelmi és műszaki matricákkal kapcsolatos költségeket – ismertette szokásos sajtótájékoztatóján Lázár János 2015. október 1-jén. A Vezess.hu azóta rendszeresen rákérdez, hogy mikortól csökkennek valóban az autósokat terhelő költségek.

Egy évvel a bejelentés után még csak kerekasztal-tárgyalást indított a kormány az érintett érdekképviseletekkel, és a Miniszterelnökség javaslatot tett a kormánynak egy akcióterv kidolgozására. Idén márciusban Kovács Zoltán államtitkár azt mondta, mivel más visegrádi országokban jelentősen alacsonyabbak az autósokat terhelő bürokratikus és anyagi terhek, a kormány átvizsgálja ezek mérséklésének a lehetőségeit, és az ügyben széles körű társadalmi, szakmai egyeztetés lesz.

Most a lap ismét rákérdezett, és azt a választ kapta, hogy "a kormány célja, hogy az autózás területén is megvalósuljon a bürokráciacsökkentés, amely nem csak az adminisztratív terhek, hanem a pénzügyi terhek csökkentését is jelenti". A Miniszterelnökség választásba azt is írta, hogy

"konkrét döntések egyelőre sem az egyes témák, sem pedig az ütemezés tekintetében nem születtek".

Pontosan kideríthetetlen, hogy mennyit fizetnek be egy évben az autósok a költségvetésbe, de a portál úgy kalkulált, hogy például az új járművek áfája, az üzemanyag áfája és jövedéki adója, a gépjárműadó, a cégautóadó, az autópályadíj, a regisztrációs adó, a műszaki és az eredetiségvizsgák díja, a biztosítási adó révén az autósok  a nagyságrendet nézve ezermilliárd forintot fizetnek be az állami költségvetésbe.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×