eur:
395.66
usd:
372.12
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma
Ördögi körben a lakásárak

Ördögi körben a lakásárak

Jókora szakadék tátong a hirdetési árak és a valós árak között, ennek oka pedig az, hogy az ingatlan-eladók a hirdetési oldalak által kommunikált irreális hirdetési árakból indulnak ki, melyek ezáltal egyre magasabbá és magasabbá válnak - mutatott rá elemzésében a Balla Ingatlan.

Az ingatlanpiacon megjelenő lakástulajdonosokat mostanában egyre inkább félrevezetik a hirdetési árak és a szakértői nyilatkozatok. Ennek eredményeként az ingatlanok hirdetési árai indokolatlanul széles skálán kezdtek mozogni, és

rengeteg az extrém mértékben túlárazott lakás

- hívta fel a figyelmet Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője.

Torz adatokra építünk

Ma már nagyon sok olyan hirdetési felület működik a weben, amely mindenki számára elérhető, arra szabadon és ingyen töltheti fel ingatlanhirdetéseit.

Ezeken a hirdetési oldalakon tehát bárki, bármilyen megálmodott, a realitástól elrugaszkodott áron hirdetheti az ingatlanát - mutatott rá a szakértő, hozzátéve: a hirdetőt tehát nem szorítja rá sem határidő, sem költség arra, hogy valóban vevőt szerezzen a lakására.

Ez azért is egyre jelentősebbé váló probléma, mert a jelenlegi ingatlanpiaci konjunktúra idején

megszaporodtak a próba-szerencse alapon megjelenő hirdetők, akik csak bemondanak egy árat, majd várják a csodát.

A hirdetési oldalakon megjelenő árak révén viszont így nem kaphatunk valós képet piacról - hangsúlyozta az ingatlanközvetítő.

Az ördögi kör

Tovább rontja a helyzetet, hogy ezek a hirdetési felületek átlagárakat számolnak és jelenítenek meg. Sőt, ha valaki új hirdetést szeretne feladni, még ajánlatot is adnak lakása, háza, telke javasolt értékesítési árára. Ezek

az átlagárak, illetve javasolt hirdetési árak viszont az irreális hirdetési árak figyelembe vételével képződnek

- mutatott rá.

Nagy Andrea tapasztalatai szerint az így kalkulált árak nagyon megtévesztik a tulajdonosokat. A felkínált árat ugyanis értékbecslésnek gondolják, azt hiszik, erre alapozhatnak.

Ezáltal viszont teljesen irreális igényeket támasztanak ingatlanjuk eladási árával szemben, ami aztán megjelenik egy újabb hirdetésben, amely már a következő megtévesztő, hirdetési oldalon megjelenő statisztika alapjául szolgál.

Így gerjeszti ez a folyamat saját magát,

és eredményezi azt, hogy a tulajdonosok nem a megfelelő árral kalkulálnak ingatlaneladás során - magyarázta az ingatlanközvetítő.

Nem szabad tehát a hirdetési oldalakon megjelenő hirdetési ár-javaslatokból, átlagárakból kiindulni, mert azok egyrészt nem az eladási statisztikából képződnek, másrészt pedig csak az átlagot mutatják be - hívta fel a figyelmet Nagy Andrea.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×