eur:
392.6
usd:
366.14
bux:
66741.37
2024. április 25. csütörtök Márk
Európai Bíróság: aránytalan a magyar autópálya-bírság

Európai Bíróság: aránytalan a magyar autópálya-bírság

Két magyar fuvarozó cég ügyében mondta ki nemrégiben az Európai Bíróság, hogy nem arányos a pár száz forintos útdíjhiányért kiszabott százezres nagyságrendű bírság. Az ügy előzetes döntéshozatalra került az európai bírói fórumhoz.

Egy sofőr 2014 szeptemberében - a meghibásodott GPS miatt - egy lejáróval később tért le az M5-ös autópályáról, mint amelyre az úthasználati díjat megfizette, további 324 forintot kellett volna fizetnie, de 165 ezer forintra bírságolták a cégét. Egy másik sofőr az M35-ös autópályán hajtott túl egy lehajtón, kiállt a leállósávba, és telefonon rendezte az 1597 forintos díjat, ennek ellenére a büntetése 140 ezer forint lett.

Az ügyek a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elé kerültek, amely előzetes döntéshozatalt kért az Európai Bíróságtól. A feltett három kérdés lényege az volt, hogy a magyar jog szerint kötelezően kiszabandó bírság arányos-e a szabálysértéssel.

Az Európai Bíróság szerint a szabályszegés jellegétől és súlyától független, átalányösszegű bírság ellentétes az európai joggal - írj a Napi.hu. Az arányosságnak megfelel az objektív szankció, de a magyar bírság mértéke már nem arányos azzal. A szegedi bíróságnak ennek megfelelően kell döntenie.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×