eur:
393.5
usd:
364.46
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Visszabontaná a kormány a panelházak felső szintjeit

Visszabontaná a kormány a panelházak felső szintjeit

Orbán Viktor kormányfő hódmezővásárhelyi látogatásán vetette fel, hogy a panelházak felső szintjeinek visszabontásával lehetne élhetőbbé tenni a lakótelepeket. Műszakilag megoldható, de rengeteg kérdést vet fel az ötlet.

A visszabontás elsősorban a 10 emeletes épületek felsőbb szintjeit érintené. Ennél bővebb részleteket azonban nem lehet tudni, mindössze annyit, hogy a miniszterelnök kijelentése szerint, ha a lakók közül mindenki beleegyezik, akkor Hódmezővásárhelyen próbálkozhatnak először a tízemeletes panelház felújításával és egyben a felsőbb szintjeinek visszabontásával.

A Portfolio.hu összeállítása szerint Magyarországon csaknem 800 ezer panellakás található. Fontos kérdés a bontási ötlettel kapcsolatban, hogy mi történik azokkal a lakókkal, akik elveszítik így a lakásukat, utána hova költözhetnek. Másik kérdés a bontás finanszírozása, hiszen a felújításoknál ez a művelet jóval többe kerülhet, amihez újabb állami forrásokra lehet szükség, meg kell vásárolni a korábbi lakók ingatlanjain, plusz a kivitelezés sem olcsó.

A megoldást a világon már máshol is alkalmazták, panelszerkezetű épületet már Magyarországon is bontottak, a Volga szállót tették a földdel egyenlővé, amely 2012-ig a legnagyobb ilyen rendszerben épült ház volt. Ezen művelet tapasztalatai alapján az épület sokkal erősebbnek bizonyult a vártnál. A panelépületeknél a legnagyobb probléma a gépészettel és az elektromossággal van, illetve a hőszigetelésük rossz, statikailag azonban állékonynak számítanak.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×