eur:
395.08
usd:
371.03
bux:
65100.46
2024. április 19. péntek Emma
Új, sokakat érintő adót vezet be váratlanul a kormány

Új, sokakat érintő adót vezet be váratlanul a kormány

A parlament költségvetési bizottsága szerdai ülésén megtárgyalta a mintegy 1150 érvényes költségvetési módosító javaslatot, amiből összesen ötöt engedett át a bizottság kormánypárti többsége: az egyik a turizmusfejlesztési hozzájárulás, amelyet az éttermeknek kell befizetniük, de majd a vevők állják.

A támogatott javaslatok között nincs ellenzéki indítvány, holott az 1150 érvényes javaslatból 1140-et az ellenzéki, illetve független képviselők jegyeztek.

A javaslatok között a Napi.hu szerint két figyelemre méltó akad. A parlament tavaly döntött arról, hogy az éttermi szolgáltatások áfáját az idén 18, jövőre pedig öt százalékra mérséklik. Hiába adózhatnak majd a szuperkedvezményes kulccsal az éttermek,

2018 januárjától négyszázalékos különadót vetnek ki

rájuk. Az új adó alapja ugyanaz, mint az áfáé, de a neve "turizmusfejlesztési hozzájárulás" lett. Az eredeti 2018-as költségvetési javaslatban nem szerepelt ez az adónem, most a kormány egy bizottsági módosítóban nyújtotta be, és 11,4 milliárd forintot kíván beszedni belőle.

A másik érdekesség, hogy a reklámadó tervezett bevételi szintjét a korábban meghatározott 16,9 milliárd forintról 14 milliárd forintra mérsékelték, amit a kormányzat a megváltozott adószabályokkal, a 9-ről 7,5 százalékra mérsékelt adókulccsal magyaráz. 

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×