eur:
393.82
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Váratlan bejelentés Paks 2 ügyében

Váratlan bejelentés Paks 2 ügyében

Május-júniusban hozza nyilvánosságra az orosz fővállalkozó az első, a Paks 2 beruházáshoz kapcsolódó közbeszerzési kiírásokat - jelentette be Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport Európai Atomerőmű Építési Osztályának vezetője a Portfolio konferenciáján.

Paks 2 hatalmas projekt lesz, nagyon sok beszállító vehet részt benne; az orosz fővállalkozó összességében mintegy 6000 tétel, berendezés beszerzésére ír ki tendert a Paks 2 projektben - mondta Valerij Zorja. A közbeszerzési folyamat 22 nagyberendezés tendereztetésére, közbeszerzésére terjedhet ki.

Az idei évre tervezett közbeszerzésekről elmondta, egész Európára kiterjedően közzéteszik a felhívásokat. A pályázatok hivatalos nyelve az orosz lesz, de miután amerikai és európai cégek is nagy számban vesznek részt projektjeinkben, ez bizonyítja, hogy a nyelv nem lehet akadályt. 

Az első körben írják ki a turbinák beszerzését szolgáló pályázatokat, de a nukleáris sziget berendezéseire is számos beszállítói tender kiírása várható.

Az ütemterv tartása érdekében nyár végéig aláírják a szerződéseket

 - derül ki a Portfolio tudósításából.

Az első szakaszban a pályázóknak általában ellenajánlatot kell tenniük. Ez azt jelenti, hogy nem kötelező érvényű, hanem módosítható az ajánlat. Ezt értékelve döntenek a következő forduló szükségességéről. Az eljárás általában négy fordulóból áll.

A beszerzési folyamatról szólva elmondta, a Roszatom gyakorlata az EU és Magyarország értékeivel összhangban van. A versenyképesség Oroszországban is fontos szempont, ott is tendereztetésen alapul a beszerzés, a mag technológiát kivéve. Az orosz jogi szabályozás

megtiltja, hogy különbséget tegyünk helyi és nem helyi beszállítók között,

egyenlő jogok illetik meg a helyieket és nem helyieket is - fogalmazott. 

A Roszatom elválasztotta a tendereztetés folyamatát az egyéb tevékenységeitől. Az EPC külön szervezet a projekten belül, amely jogosult közbeszerzések kezdeményezésére és levezetésére - ennek köszönhetően a korrupció esélye Valerij Zorja szerint kisebb.

A fix áras fővállalkozói szerződés kulcsrakész megvalósítást garantál, amely a fővállalkozó feladataként rögzíti az alvállalkozók bevonását, a velük való szerződéskötést, valamint az alvállalkozói, beszállítói munka minőségének szavatolását - mondta el Aszódi Attila, a Miniszterelnökség Paks 2 projektért felelős kormánybiztosa a konferencián. A Paks 2 projektcég azonban a fővállalkozó és az alvállalkozó munkáját is ellenőrizni fogja, hiszen engedélyesként végső soron ő felel a biztonságért.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×