eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egy jelentős irányzat, ami ellen ezentúl nem harcol az IMF

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagországai szombaton megerősítették, hogy a globális egyensúlyhiány csökkentésén dolgoznak, de nem tértek ki azon korábbi kötelezettségvállalásukra, amely szerint harcolnak a protekcionizmus minden formája ellen.

Az IMF politikai-stratégiai tanácsadó testülete, a Nemzetközi Monetáris és Pénzügyi Bizottság (IMFC) plenáris ülésén megismételte a pénzváltási árfolyamokra vonatkozó múltbeli ígéreteit is.

"Tartózkodunk a versenyre késztető leértékelésektől, és nem használjuk fel valutaárfolyamainkat versenycélokra" - áll az IMFC által kiadott közleményben.

"A megfelelő politikák folytatásával továbbra is együtt fogunk dolgozni a túlzott globális egyensúlyhiány csökkentése érdekében. Együttműködünk annak érdekében, hogy erősödjék a kereskedelem súlya a gazdaságainkban" - olvasható a közleményben.

Az IMF tanácsadó testületét vezető Agustín Carstens, a mexikói jegybank kormányzója szerint a protekcionizmus "relatív fogalom" és "kétértelmű".

Arra a kérdésre, hogy az IMF-re nehezedett-e amerikai nyomás, Carstens sajtótájékoztatóján nem válaszolt.

"Nincs olyan ország, amely ne rendelkezne a kereskedelme védelméről" - jelentette ki Carstens. "Ahelyett, hogy hosszasan tárgyaltuk volna, mit jelent ez a fogalom, sikerült kedvezőbb, konstruktívabb keretek közé helyeznünk."

Carstens, aki a héten részt vett az IMF és a Világbank tavaszi washingtoni közgyűlésén, kijelentette: a 189 tagállam között megvan a konszenzus a kereskedelem jótékony hatásait illetően, és minden állam egyetértett abban, hogy szükség van szabad és igazságos kereskedelemre.

Tavaly októberben az IMFC még kifejezetten úgy foglalt állást, hogy a protekcionizmus veszélyezteti a világgazdasági növekedést.

Március közepén a húsz legfejlettebb ipari ország (G20) Baden-Badenben tartott tanácskozásán a vámkorlátok bevezetésével fenyegetőző és a szabadkereskedelmet ostorozó

Trump-kormányzat kemény tárgyalások árán elérte, hogy a záróközleményben semmilyen utalás sem történt a protekcionizmusra.

Az IMFC közleménye rámutat arra, hogy míg a világgazdaságban a talpra állás a jellemző, a növekedés még mindig "szerény", és figyelmeztetett a fokozott gazdasági és politikai bizonytalansági tényezőkre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×