eur:
395.05
usd:
372.1
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Az eddigi kevés után most még kevesebb juthat egészségügyre?

Az eddigi kevés után most még kevesebb juthat egészségügyre?

Míg az előző uniós pénzügyi ciklusban 560 milliárd forint uniós pénhez jutott a magyar egészséggy, addig a 2014-2020 közötti cilusban 157 milliárd forint uniós pénz hívható le - hangzott el a Medicina Fórum konferenciáján.

A mostani ciklusra vonatkozó célok között elsőrendű, hogy legalább két évvel emelkedjen a magyarok születéskor várható élettartama - mondta Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára a Világgazdaságnak.

Az is fő célkitűzés, hogy a halálozások aránya legalább tíz százalékkal csökkenjen.

Prioritás az egészségügyi ellátórendszer fejlesztése, erre 56,6 milliárd forintot szánnak.

A helyettes államtitkár megemlítette azt is, hogy 2018-2019-ben további 8-8 százalékkal nő majd a rezidensek bére. 2020-ig 28,4 milliárd forint áll rendelkezésre az egészségügyi alapellátás fejlesztésére is.

Az országok GDP-jéből egyre nagyobb részt kell egészségügyi kiadásokra fordítani - mondta Kosztolányi György, az MTA orvostudományi osztályának elnöke. A források felhasználását viszont racionalizálni kell, mert

az nem lehet válasz az egészségügyi kormányzat részéről, hogy nincs pénz műtétekre vagy eszközbeszerzésre.

Az egészségügyi célú ráfordítások mennyiségéről korábban az Eurostat kimutatása alapján írtunk. A statisztikából kiderül: jóval kevesebbet költünk egészségügyre, mint az EU átlag: nálunk a GDP-nek 5,3%-át teszik ki ezek a kiadások, míg az uniós átlag 7,2%.

Az állami kiadások eloszlása

(a teljes kiadás arányában)

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 21:13
×
×
×
×