eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Évi 300 ezer forintot kaphat, ha csődöt jelent

Állami támogatást, havonta akár 25 ezer forintot is kaphatnak hitelük visszafizetéséhez azok az adósok, akik a magáncsődeljárásban meg tudnak állapodni hitelezőikkel - tudta meg a Magyar Idők.

Az Igazságügyi Minisztérium azt közölte a lappal, hogy ha az adós a családi csődvédelem keretei között – akár bírósági procedúrában, akár azon kívül – egyezségre jut hitelezőivel és megfelel a többi feltételnek is, akkor a megállapodás időpontjában fennálló tőketartozás évi 3,8 százalékának megfelelő, de

havonta legfeljebb 25 ezer forintos törlesztési támogatásra

szerez jogot. Az összeg a lakóingatlant érintő hitel- vagy pénzügyilízing-szerződés – egyezségben megállapított – törlesztőrészletét csökkenti. Fontos tudnivaló, hogy a támogatást a főhitelezőnél – vagyis általában a banknál – kell igényelni. Nem mellékes az sem, hogy a havi összeget a központi költségvetés fizeti ki, vagyis állami segítségnyújtásról van szó.

A tárca ugyanakkor azt is közölte, hogy a kezdeti időszakban senki sem élt a lehetőséggel, de az adósságrendezési eljárások jelentős része még a kezdeti szakasznál tart, azaz jelenleg a legtöbb esetben a bíróságon kívüli vagy a bíróság előtti egyezségek megkötése, előkészítése zajlik. A törlesztési támogatások folyósítására így sokszor még nem volt lehetőség.

A családi csődvédelem iránt az utóbbi időben érzékelhető érdeklődés mutatkozott, a jelentkezők száma március elején 758 volt. 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×