eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Nem sokáig maradnak alacsonyak a hitelkamatok

Az átlagos lakáskölcsön után valamivel több mint 61 ezer forintot fizet az ember. A gépjárműhitel utáni törlesztő ennek mintegy fele, alig haladja meg a 31 ezer forintot – írta a Magyar Nemzet. Ez azonban a lap szerint nem maradhat sokáig így.

Átlagosan több mint négy százalékkal csökkentek a lakosság banki kiadásai egy év alatt. A Bankmonitor Lakossági banki kiadási mutatója szerint amíg 2016 első negyedében az átlag bankszámla-tulajdonos havonta 12 195 forintot fizetett banki szolgáltatások fejében, addig ez az összeg idén januárra 11 684 forintra csökkent, ami pontosan 4,2 százalékos mérséklést jelent.

Különösen annak fényében örvendetes e jelenség, hogy közben a munkabérek folyamatosan emelkednek, azaz a jövedelem egyre kisebb hányadát hagyjuk bankunkban, az átlagos számlatulajdonos jövedelmének ma kevesebb mint hét százalékát költi banki szolgáltatásokra.

Ahogy korábban is, az idei év elején is a lakáshitelek törlesztése jelenti a legnagyobb terhet a lakosságnak.

Az átlagos lakáskölcsön után valamivel több mint 61 ezer forintot fizet az ember.

A gépjárműhitel utáni törlesztő ennek mintegy fele, alig haladja meg a 31 ezer forintot. Az átlagos személyi hitel közel 18 ezer forint havi kiadást jelent, áruhiteleink után pedig havonta kicsit több mint tízezer forintot kell visszafizetnünk. A 11 684 forintos havi bankköltség több mint 90 százalékát a hitelekhez köthető kiadás jelenti, ebben – aligha meglepő módon – a legnagyobb súlyt a lakáskölcsönök adják.

A kedvező piaci környezet annak a következménye, hogy a lakáshitelek kamatainak bázisát jelentő bankközi forint hitelkamatláb, azaz a BUBOR 1,35-ról 0,35 százalékra csökkent egy év alatt.

Ez az állapot azonban túl sokáig nem tarthat,

hiszen emelkedőben van az infláció, amit rövidebb-hosszabb idő után követni fognak a kamatok is - írta a Magyar Nemzet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×