Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Radikálisan lecsökkentette a gázkészletet a hideg

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kapacitás 7 százaléka alá csökkent a földgázkészlet a magyarországi tárolókban, ám így is van elegendő a fogyasztási szükségletek fedezésére - mondta az InfoRádiónak Holoda Attila, korábbi energetikai államtitkár.

Jelenleg csupán 6,7 százalékos feltöltöttségi szintet jelez a Magyar Földgáztároló – mondta a gáztartalékról megjelent sajtóhírek nyomán az InfoRádiónak Holoda Attila, korábbi energetikai államtitkár.

Ez azt jelenti: durván 300 millió köbméter készlet van még a négy tárolóban, illetve az MMBF tárolónál nyilván magasabb, hiszen ott a stratégiai készlet is rendelkezésre áll” - közölte Holoda Attila.

FGSZ Földgázszállító Zrt. vecsési üzeme
Fotó: MTI

Megkeresésünkre múlt héten az MVM Zrt. közleményében azt írta, hogy ennek ellenére rendelkezésre áll a megfelelő mennyiségű földgázkészlet a fogyasztási szükségletek fedezésére, így ezen a télen is biztonságosan fenntartható a gázellátás.

Ezzel Holoda Attila is egyetértett: „jelenleg igen,

hiszen nincs olyan zavar, mint 2009-ben vagy 2006-ban volt, amikor az oroszok elzárták az Európa felé irányuló szállításokat.

Most ez teljesen zavartalanul folyik, nagyjából 30-35 millió köbméter közötti mennyiség érkezik az országba Beregdarócnál, illetve a Baumgarten-i csatlakozáson Ausztria felől is nagyjából 10-11 millió köbméter érkezik.”

„A magyarországi források három részből állnak össze: van valamennyi magyarországi termelés, a termelésen túl vannak a tárolókban tárolt készletek, illetve az importútvonalak.

A mostani fogyasztást teljes egészében ki lehet elégíteni a három forrásból”

- jelentette ki Holoda Attila.

Az egykori energetikai államtitkár a hideg téllel indokolta, hogy az elmúlt évekhez képest ennyire lecsökkent a magyarországi földgáztartalék, ám hangsúlyozta, hogy ha visszajönne a hideg, és ismét megnőne a fogyasztás vagy esetleg zavar keletkezne az importban, még mindig az ország rendelkezésére állna a stratégiai földgázkészlet, ami nagyjából 915 millió köbméter földgázt jelent.