eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Magasabb a nők végzettsége, mégis kevesebbet keresnek

Magasabb a nők végzettsége, mégis kevesebbet keresnek

Kitolódott a házasságkötés és a gyermekszülés ideje a magyar társadalomban: nőtt a hajadonok és a nőtlen férfiak aránya, és ma a legtöbb gyermeket a 30-34 éves nők hozzák világra - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból. A várható élettartam a nőknél még mindig magasabb 6 évvel, mint a férfiaknál.

Házasság

Magyarországon napjainkban 5,1 millió és 4,7 millió férfi él – közölte a KSH főosztályvezetője. A 15 éves és idősebb nők 29 százaléka hajadon, ez az arány a 2001-es népszámláláskor 22 százalék volt. A 15 évesnél idősebb férfiak 41 százaléka nőtlen, itt is jelentős aránynövekedés volt megfigyelhető az ezredforduló óta. Ezekkel párhuzamosan jelentősen csökkent a házasok aránya is: a nőknél ez jelenleg 9,5, a férfiaknál 11 százalékponttal csökkent – részletezte Grábics Ágnes.

Gyerekek száma

A gyermekszám alakulásáról a KSH főosztályvezetője elmondta: „1000 szülőképes korú, tehát 15-49 korcsoportú nőre jutó élve születés 2015-ben 40 újszülött volt. A legtöbb gyermeket a 30-34 éves nők hozták világra, őket a 25-29 évesek követik. Ennek a korosztálynak az ezredfordulón a 44 százaléka volt gyermektelenek aránya, ez napjainkra 70-re emelkedett. A 30-34 évesek körében az ezredfordulón tapasztalt 18 százalékról 42-re emelkedett a gyermektelenek aránya, ami demográfiai szempontból elég rossz tendencia” - fűzte hozzá Grábics Ágnes.

Halálozás

A KSH főosztályvezetője ismertette, hogy a születéskor tapasztalható fiútöbblet 50 éves korra egyenlítődik ki, onnantól növekszik a nők aránya. Az ezredforduló óta a nőknél növekvő tendenciát mutat a halálozások száma, a férfiaknál némi csökkenést. A nők átlagos életkora 77,5, a férfiaké 70 év volt 2015-ben.

„A halálokok első helyén továbbra is a keringési rendszer betegségei állnak. A nőknél a halálozások 57, a férfiaknál 45 százalékban felelős ez a betegségcsoport. A második helyen a daganatos betegségek állnak, a nőknél 23, a férfiaknál 27 százalékkal” - mondta Grábics Ágnes.

A születéskor várható átlagos élettartam kismértékben emelkedik Magyarországon, a nőké jelenleg 78,6, a férfiaké 72,1 év – tette hozzá a KSH főosztályvezetője.

Munka

Még a férfiak több mint kétharmada foglalkoztatott, a nőknél továbbra is csak 57 százalék körüli ez az arány, ugyanakkor jellemző, hogy a nők átlagosan magasabb képzettséggel rendelkeznek - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Nők és Férfiak 2015 kiadványából.

„A nők 57,8 százalékos foglalkoztatási rátája jelentősen elmarad a férfiak 70,3 százalékos arányától. A nőknél a legmagasabb foglalkozási rátával; 81,4 százalékkal a 40-49 éves korosztály rendelkezik, a férfiaknál pedig a 30-39 évesek, 89,6 százalékos aránnyal” - mondta Grábics Ágnes.

A KSH főosztályvezetője jelezte, a női foglalkoztatottak leginkább a feldolgozóiparban, a kereskedelemben és az oktatásban dolgoznak, a férfiaknál szintén a feldolgozóipar a vezető ágazat, ez után az építőipar, illetve a kereskedelem és a gépjárműjavítás a legtöbbet foglalkoztató területek.

„Végzettség tekintetében vannak eltérések, a nők 40 százaléka, a férfiak harmada alapfokú végzettséggel rendelkezik. A nők 30 százalékának van érettségije, a férfiaknál ez az arány 25 százalék, a felsőfokú végzettséggel rendelkező nők aránya megközelíti a 17 százalékot, a férfiaknál ez 14,5 százalék, tehát a nők átlagosan magasabb képzettségi szinttel rendelkeznek, mint a férfiak. Az továbbra is igaz, hogy ehhez képest, azonos beosztásban kevesebbet keresnek, mint a férfiak” - tette hozzá Grábics Ágnes.

Még mindig szembetűnő a különbség, átlagosan a nők a férfiak keresetének 84,5 százalékát kapják. A legkisebb a különbség a különösebb szakértelmet nem igénylő munkáknál, itt a nők keresete a férfiakénak 91,4 százaléka. A legnagyobb azonban a felsőfokú végzettséget igénylő területeken, az arány itt csupán 71 százalékos, tehát a női foglalkoztatottak a férfiak keresetének csupán 71 százalékát érik el – hangsúlyozta a KSH főosztályvezetője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×