eur:
392.84
usd:
366.15
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Tüzelőhiányt okoz a nagy hideg

Tüzelőhiányt okoz a nagy hideg

Átmeneti tűzifahiány van Észak-Magyarországon: 2-3 hetet is kell várni a megrendelt fára és az is frissen kivágott, élőnedves fa, aminek rossz a fűtőértéke - mondta az InfoRádiónak Dobre-Kucsmár Csaba, az Egererdő Zrt. vezérigazgató-helyettesét.

Az extrém hideg miatt jelentősen megnőtt a tűzifa iránti kereslet, amit az Egererdő Zrt. csak csúszással tud kielégíteni. Dobre-Kucsmár Csaba szerint 2-3 héttel korábban kell rendelni, ennyi tartaléka mindenkinek legyen otthon. A társaság jelenleg a frissen kitermelt fát tudja eladni, amelynek fűtőértéke rossz a nedvességtartalma miatt.

A nehézséget több körülmény együttes jelenléte okozza. Elsőként az, hogy a lakossági megrendelők a korábbi évek alapján számolva alulbecsülték az idénre szükséges mennyiséget – de természetesen ilyen, hetekig tartó mínuszokkal nem is lehetett tervezni –, és most sok az újabb rendelés. Ezeket ráadásul párhuzamosan kell kiszállítani az önkormányzatok által a szociális tűzifaprogramban igényelt téli tüzelővel. Mindeközben a téli időjárás miatt a kitermeléshez először az erdei utakat is le kellett takarítani, ami további 4-5 nap késéshez vezetett.

A hiányhoz az is hozzájárul, hogy az Egererdő működési területén az előző kitermelési időszak (2015. szeptember és 2016. március között) extrém módon csapadékos volt, így a tervezettnél mintegy 20 ezer köbméterrel kevesebb fát tudtak csak kitermelni. Ez a mostani kitermelési időszak elejére, tavaly szeptemberre el is fogyott, ezért nem tudnak kiszáradt fákat szállítani, csak élőnedves tüzelőt, aminek viszont gyengébb a fűtőértéke. Ezzel együtt a hideg ellen természetesen megfelelő.

További nehézséget okoz, hogy idén az alföldiek is vásárolnak fát az északi hegyvidékes területről. Ott korábban jellemzően Ukrajnából és Romániából szerezték be a tüzelőt, de az előbbiből a válsághelyzet, az utóbbiból pedig a fakitermelési és exportálási szabályok szigorítása miatt lecsökkent a Magyarországra történő szállítás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×