eur:
394.37
usd:
370.18
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Ezek a dolgok drágultak itthon a legjobban

Ezek a dolgok drágultak itthon a legjobban

Tavaly 12 hónap alatt 0,4%-kal emelkedtek a fogyasztói árak Magyarországon, decemberben pedig átlagosan 1,8%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Már a megelőző két évben is igen visszafogott ármozgást láthattunk. Volt viszont olyan termék ami ennek ellenére nagyot drágult tavaly, és olyan is ami közel 9%-kal lett olcsóbb - derül ki a portfolio.hu összeállításából.

A legjobban dráguló termék a cukor. A világpiaci ára 2015 óta emelkedik, egyrészt azért, mert a globális fogyasztás újabb és újabb csúcsokra tör, másrészt pedig azért, mert néhány nagy termelő (például India és Thaiföld) kibocsátása időjárási okok miatt csökkent. Emiatt a hazai cukor fogyasztói ára egy év alatt 16%-kal emelkedett - írta a portfolio.hu.

A listán találjuk az üzemanyagokat is. Pedig 2016 elején még tovább is tudtak esni az árak, ám az év közepétől érezhetően felfelé indult az olaj világpiaci jegyzésára, ez pedig kihatott kutakon is érezhetővé vált. És persze volt egy kormányzati adóemelés is. Adózási okokból drágultak a dohánytermékek is, a lottószelvények árán pedig többször is emelnek, hogy a kifizetések is magasabbak legyenek. A tv-előfizetés ára a TV2 és az RTL Klub előfizetői díjának bevezetése miatt emelkedett.

 Legnagyobb drágulás (2016 dec/2015 dec) Legnagyobb áresés %
 cukor 16,3 palackos gáz –8,8
 hal 7,1 tankönyv –8,8
 üzemanyag 6,8 sertéshús –8,5
 virág, dísznövény 6,3 szemétszállítás –5,3
 friss zöldség 6,0 televízió –4,5
 újság, folyóirat 5,8 baromfihús –3,6
 egyéb húsfélék 5,7 számítógép, telefon –3,3
 tv-előfizetés 5,2 margarin –2,2
 szerencsejáték 5,0 edény, konyhafelszerelés –1,6
 dohányáru 4,3 gyermek felsőruházat –1,4
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×