eur:
395.16
usd:
365.4
bux:
65362.41
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Székek és kukák erdeje nőhet ki a food truckok mellett

A vendéglátás áfáját idén 18 százalékra, majd 2018-tól 5 százalékra csökkentette a kormány. Nem egyértelmű azonban, hogy kire milyen feltételek mellett vonatkozik a kedvezmény. A jogszabály elvileg kizárja a kedvezményezettek köréből az utcai büféket, ám ha megfelelnek néhány feltételnek, elvileg választhatják a 18 százalékos áfakulcsot – írta az Index.

Ha egy mezei food truckból veszünk lángost, akkor azon 27 százalék lesz az áfa attól függetlenül, hogy van-e például pultja a kocsinak, amin megehetjük. Más a helyzet viszont, ha a büfé kitesz néhány ülőalkalmatosságot, szalvétát, evőeszközt, szemetest is, és biztosítja a pult leszedését. Hiszen ez már a NAV szerint megfelelő környezet a szolgáltatás nyújtásához – hozta a szemléletes példát az Index

Ez nyilván arra sarkallja a most még csak a berendezés egy részével rendelkező helyeket, hogy a plusz haszon reményében pótolják a hiányosságokat, vagyis a következő időszakban biztosan számíthatunk a bárszékek, kukák, és egyebek elterjedésére a talponálló büfékben.

Az Index kérdésére Böröcz Lajos, a VIMOSZ főtitkára elmondta, azt szeretnék elérni, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a NAV újragondolja, vagy legalább egy kicsit egyértelműsítse a szabályokat. A főtitkár szerint ígéretet kaptak, hogy januárban még egyeztet a lehetőségekről az NGM, az adóhatóság és a szolgáltatások definiálásáért felelős KSH.

 Nem lesz olcsóbb az étterembe járás

Ezek a problémák a szakmát bosszantják, a vendégeket az érdekli, reménykedhetnek-e abban, hogy olcsóbb lesz a vendéglőbe járás. Az Index szerint a jelenlegi helyzetben teljesen valószínűtlen, hogy az áfacsökkentés érződjön az árakon.

Az oldal szerint megkérdezett Molnár B. Tamás, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnöke szerint a 18 százalékos áfa még semmire sem lesz elég, de a tervezett 5+4 százalékos már igen. Az étterembe járás ugyan szerinte sem lesz olcsóbb, de "oxigénhez juthat a szakma, többet lehet felújításra, munkaerőre, alapanyagra költeni, jobb fizetéseket lehet adni".

Molnár B. szavai szerint a 27 százalékos áfa szétzilálja a vendéglátást. "Még az olyan országokban is, ahol magas az áfa, a gasztronómiai szektorban általában a fele, a Benelux államokban például átlagosan 7 százalék" – mondta Molnár B. Tamás.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×