eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Megdőlt a matricarekord

Megdőlt a matricarekord

Csak az autópálya e-matricából 63,3 milliárd forint bevétele származott az államnak, amely több mint 10 százalékos, 5,8 milliárdos növekedés az egy évvel korábbi 57,4 milliárd forinthoz képest. Az eladott matricák darabszáma 7,5 százalékkal emelkedett - tudta meg a Napi.hu.

A cikkből kiderül, hogy tavalyhoz képest az éves és a megyei matricák eladásai nőttek a legnagyobb mértékben, előbbi 18,1, utóbbi 15,6 százalékkal. Éves matricát összesen 341,4 ezer autóra, buszra, lakóautóra, motorra és vontatmányra vettek, amely a teljes matricaeladások 2,7 százalékát tette ki, ugyanakkor a bevételnek 23,5 százalékát adta.

A megyei matricából majdnem 1,6 millió fogyott, ennek túlnyomó többsége, 916 ezer Pest megyében. Ezt követi Fejér 186 és Győr-Moson-Sopron 114 ezer eladott matricával.

A havi matricákból 5,5, a hetiből 6,8 százalékkal fogyott több, sőt utóbbi adta a teljes bevétel 46,4 százalékát. A heti matricával kapcsolatban gyakran éri az a vád a kormányt, hogy a lehető legrövidebb jogosultság is túl hosszú időtartamú és ennek megfelelően drága. Egy D1 kategóriájú matricáért (a besorolásokat lásd alább) 3 ezer forintot kell fizetni. A heti jogosultság mégis messze a legnépszerűbb, amelynek a nagy arányú külföldi vásárlás az oka. A összes matrica 42,3 százalékát ugyanis külföldiek veszik, arányuk viszont a heti jogosultságok esetében - a D1 kivételével ahol fele-fele az arány - magasabb.

Az idei évtől a 2017-es megyei és éves matricák elővételben is megvásárolhatók,ebből majdnem 662 milliós bevétele volt az államnak. Ez is hozzájárult az idei számok felfutásához, bár ez nyilván hiányzik majd a jövő évi összevetésből. Eddig majdnem 40 ezer autós döntött úgy, hogy hamarabb megveszi a jogosultságot.

Jó hír, hogy a matricák díjai 2017-ben sem változnak, rossz viszont, hogy az éves jogosultságok továbbra is naptári évhez kötődnek, érvényességük nem a vásárlás napjától indul.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×