eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nem fizetik ki idén a decemberi béreket a közszférában

Nem fizetik ki idén a decemberi béreket a közszférában

A szabályozás változása miatt idén már nincs előre hozott fizetés a közszférában, csak januárban utalja a Magyar Államkincstár a dolgozók decemberi fizetését.

Sem karácsony előtt, sem pedig a két ünnep között nem kapják meg decemberi munkavégzésük után járó fizetésüket a közszférában dolgozók, mintegy 900 ezer ember. Pedig az elmúlt években rendre az volt a gyakorlat, hogy január eleje helyett, már decemberben megjött a pénz, ami az ünnep miatt jól jött az érintetteknek, bár a január végtelenül hosszúnak tűnhetett ezután.

A Magyar Államkincstár az InfoRádió megkeresésére azt írta: a központosított illetmény-számfejtés rendjét az államháztartásról szóló törvény, illetve ennek egy rendelete szabályozza. Ez a jogszabály módosult tavaly, ezért valamennyi intézménynél a bérszámfejtés minden hónap utolsó munkanapján történhet, és ez vonatkozik a 2016. decemberi számfejtés időpontjára is.

A fizetések utalása a közszolgálati jogviszonnyal rendelkezők esetében minden hónap ötödik napjáig, közalkalmazottaknál és a munka törvénykönyve hatálya alá tartozóknál tizedikéig történik.

Van ugyanakkor idén kivétel: azoknál a központi hivataloknál, költségvetési szerveknél, háttérintézményeknél, amelyek 2017. január elsejével megszűnnek, még ebben a hónapban meglesz a bérfizetés – írta az Államkincstár. Vagyis ezen intézmények dolgozói az átalakulás, megszűnés, beolvadás miatt előbb kapják meg decemberi teljesítményükért a fizetésüket. Érintett intézmény például a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Nemzeti Közlekedési Hatóság, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, a Nemzeti Kulturális Alap, vagy épp az Országos Egészségbiztosítási Pénztár.

Az állami tulajdonú társaságok, csakúgy, mint más cégek, maguk döntik el, hogy előrehozzák-e a decemberi bérek kifizetését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×