Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Így kerüljük el a karácsonyi gyomorrontást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az ünnepek velejárói a családi vagy baráti körben elköltött ízletes ételek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegyűjtötte a legpraktikusabb tudnivalókat, hogy élelmiszerbiztonsági szempontból is gondtalanul telhessen a karácsony.

A karácsonyi rohanásban azonban sok minden elkerülheti a figyelmünket. Pedig a tökéletes ünnepi vacsorához megfelelő alapanyagok szükségesek - jelezte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A Nébih azt tanácsolja, hogy az ételkészítéshez mindig megbízható helyről vásároljunk, nézzük meg a csomagolást, ellenőrizzük a termék frissességét.

Ahhoz pedig, hogy a közös ünneplés a legtökéletesebben sikerüljön, és betegség nélkül teljenek el az ünnepek, érdemes pár alapszabályt betartanunk az ételkészítés során is. Ezek közé tartozik a megfelelő higiénia: nevezetesen az alapanyagok elkülönítése, az alapos sütés, főzés és a gyors lehűtés és hűtött tárolás.

Az ünnepek után járjunk el körültekintően a megmaradt ételeket fogyasztásakor - ajánlják.

Alapszabály, hogy ne pazaroljunk, de legyünk óvatosak. A hűtést nem igénylő ételek, mint például a bejgli, a pogácsa, szinte bármeddig fogyaszthatóak, ha megelőzzük kiszáradásukat.

A hűtést igénylő, romlandó ételek veszélyesebbek lehetnek, de nem egyforma mértékben.

Két-három napnál tovább még hűtőszekrényben se tároljuk ezeket a készételeket! A maradék ételt pedig mindig forrósítsuk át fogyasztás előtt - tanácsolja a Nébih.