eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

Terjed az az eljárás, hogy a gyártók átnevezik a hagyományos élelmiszereket, hogy ne kelljen alkalmazniuk az élelmiszerkönyv előírásait, így lesz a bejgliből rolád - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal adventi ellenőrzéseiről a szervezet élelmiszerbiztonsági igazgatója. Pleva György hozzátette, ez ellen nem tudnak fellépni.

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

A szezonális ellenőrzések mindig az adott ünnepkörhöz köthető, olyankor sokkal nagyobb mennyiségben jelenlévő termékek ellenőrzését jelentik – magyarázta a NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója.

Pleva György hozzátette: „ilyenkor elsősorban az édességeket, csokoládékat ellenőrizzük a mikulás és karácsonyi időszaknak megfelelően. Kiemelt figyelmet fordítunk azokra az állati eredetű élelmiszerekre, elsősorban hús- és halféleségekre, amelyek ilyenkor nagyobb mennyiségben kerülnek az asztalra, illetve a szezon tipikus élelmiszereire, a virsliféleségekre, a borokra és a pezsgőkre is.”

Hozzátette, a bejgliket és a szaloncukrokat is kiemelten ellenőrzik.

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

„A bejgli is olyan termék, amelyet a Magyar Élelmiszerkönyv véd, a szaloncukrokra mintavétellel egybekötött ellenőrző sorozatot rendeltünk el, amely érzékszervi és különböző laboratóriumi és élelmiszerbiztonsági, valamint mikrobiológiai vizsgálatokat jelent.”

A szaloncukrok esetében az élelmiszerkönyv a különböző összetevők arányát rögzíti, mekkora töltőanyagnak, illetve borítóanyagnak kell lennie és a bevonóanyag tulajdonságait is tartalmazza – mondta el a NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója.

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

Mikor baj, ha rolád vagy tekercs a bejgli?

 „A jobb minőségű csokoládéval borított szaloncukrot válasszuk!”

A bejglinél a 40 százalék tölteléktartalom alapvető élelmiszerkönyvi előírás – mondta NÉBIH élelmiszerbiztonsági igazgatója. Hozzátette, az egyéb érzékszervi tulajdonságokat speciális laboratóriumokban vizsgálják.

„Sajnos terjed az a szokás, hogy a gyártók inkább nem nevezik bejglinek a terméket, mert a vásárlók úgyis az olcsóbb tekercset vagy roládot választják.”

Ha az egyéb minőségi, jelölési előírásoknak megfelel a termék, a hivatal ez ellen nem tud fellépni – hangsúlyozta Pleva György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×