eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Egyre hatékonyabban vásárolunk karácsony előtt

Többet költenek a magyarok idén karácsonykor, mint tavaly, és nőtt a bankkártyás fizetés aránya is, ahogy a internetes vásárlásoké is - ismertette a Budapest Bank szokásos karácsonyi felmérésének eredményét Zsoldics Arthur, az intézet lakossági számlavezetési szolgáltatásainak vezetője.

Idén átlagosan 52 600 forintot szánnak karácsonyi ajándékokra a vásárlók, a tavalyinál 6000 forinttal többet.

Az egy évvel ezelőtt mérthez képest pedig egy nappal kevesebbet, átlagosan 5 napot fordítanak azok beszerzésére a Budapest Bank megbízásából készített, a karácsonyi költéseket vizsgáló kutatás szerint.

A felmérés szerint továbbra is átlagosan hat embert készülnek megajándékozni a magyarok.

Az ajándékok beszerzésére szánt kevesebb idő azzal függhet össze, hogy egyre többen vásárolnak az interneten, a tavalyi 52 százalék után 62 százalék.

Így idén először beérte a karácsonyi internetes ajándékvásárlás a bevásárlóközpontokban történőt, a plázákban ugyanis a vásárlók 64 százaléka vesz ajándékokat.

A tavalyihoz képest 45-ről 37 százalékra csökkent azok aránya, akik már a karácsony előtti hónapokban spórolni kezdenek a kiadásokra, ugyanakkor 28-ról 31 százalékra emelkedett azoké, akiknek nem kell takarékoskodniuk az ajándékvásárlás előtt. Az előző évhez képest 11-ről 9 százalékra csökkent azok aránya is, akik hitelből finanszíroznák kiadásaikat.

Az ajándékok beszerzésénél a készpénz 71 százalékkal továbbra is a legnépszerűbb fizetési eszköz, ezt követi 30 százalékkal a hagyományos betéti kártya és 27 százalékkal az interneten keresztül történő bankkártyás fizetés. Egyre többen fizetnek érintőképes kártyával is, arányuk a tavalyi 27-ről 30 százalékra nőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×