Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A jegybank is megszólalt Bróker Marcsi ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem éri anyagi hátrány a Kun-Mediátor Kft. volt befektetőit követelésük érvényesítése során a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság miatt - hangsúlyozta a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Sajtóhírekre reagálva az MNB közleményében felidézte: már tavaly augusztusban felhívták a figyelmet arra, hogy a csődtörvény szerint a károsultak kifizetése a felszámolás során megelőzi a jegybank által kiszabott piacfelügyeleti bírság teljesítését.

A csődeljárásról és a felszámolási eljárásról szóló törvény szerint a nem vállalkozásuk keretében eljáró magánszemélyek anyagi követeléseit időben korábban kell teljesíteni, mint azokét az intézményekét, amelyek adók módjára történő köztartozásokat kívánnak érvényesíteni a felszámolás során. Az MNB kiemelte: a jegybank által jogerősen kiszabott, be nem fizetett bírságok az adók módjára behajtandó köztartozások körébe tartoznak.

Az ügyben több sértett feljelentése után 2015 áprilisában indult büntetőeljárás, miután a Kun-Mediátor Kft. karcagi fiókjában nem jutottak hozzá a befektetésükhöz. A feltételezett elkövető addigra külföldre szökött, ezért ellene európai és nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki. A Bróker Marcsiként emlegetett nőt a Karib-tengeri Belize-ben fogták el a helyi hatóságok, onnan múlt kedden hozták vissza Magyarországra a 62 éves karcagi asszonyt.