eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Felminősítésre jelölte Szerbiát a Standard & Poor's

Felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Szerbia államadós-besorolásának kilátását pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a vártnál jobb szerbiai költségvetési teljesítménnyel indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő a péntek este Londonban bejelentett döntéssel egy időben megerősítette Szerbia hosszú és rövid lejáratú szuverén kötelezettségeinek "BB mínusz/B" besorolását.

A hosszú futamidejű szerb államadósság "BB mínusz" osztályzata három fokozattal marad el a befektetési ajánlású kategória alapszintjétől.

A kilátásjavítás indoklásában a Standard & Poor's kiemelte, hogy módosított előrejelzése alapján a hazai össztermék (GDP) 2,2 százalékának megfelelő államháztartási hiányt vár Szerbiában 2016 végén. A cég eddig 3,2 százalékos idei év végi deficittel számolt.

A hitelminősítő elemzése szerint a vártnál sokkal jobb költségvetési eredmény a magas áfa- és jövedékiadó-bevételekből, a szintén magas nem adójellegű jövedelmekből és a 4G mobilszolgáltatási koncessziók értékesítésének egyszeri bevételeiből ered.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött, három évre szóló, 1,2 milliárd eurós készenléti hitelmegállapodás az S&P szerint szintén elősegítette a jó költségvetési teljesítményt.

A cég a 2017-2019-es időszakra 3 százalékon stabilizálódó éves átlagos államháztartási hiányokat valószínűsít a 2011-2016 közötti 5 százalékos éves átlag után.

A Standard & Poor's várakozása szerint az EU-csatlakozási tárgyalások megindulásának hatására a nettó működőtőke-beáramlás a tizenkét havi előrejelzési távlatban teljes mértékben finanszírozza majd a folyómérleg-egyenleg hiányát.

Az S&P a besorolást terhelő tényezők között kiemelte a magas államadósságot, amelynek zöme devizaadósság, az ötezer dollárt alig meghaladó fejenkénti GDP-értéket, valamint a monetáris politika korlátozott rugalmasságát. Ez utóbbinak oka a magas nem teljesítő kinnlevőség-állomány mellett az, hogy a szerb bankrendszerben a tranzakciók jórészt euróban zajlanak.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×