Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Drámai reálbér-csökkenés Nagy Britanniában!

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nagy Britanniában az 1860-as évek óta nem látott reálbér-csökkenés volt az utóbbi időszakban.

Nagy-Britanniában az ipari forradalom, pontosabban az 1860-as évek óta nem estek ilyen hosszú ideig a reálbérek, mint az elmúlt időszakban, ráadásul az utóbbi nyolc évben a fejlett világban a brit reálkeresetek estek a legnagyobb mértékben is, Görögországot leszámítva - közölte a brit szakszervezetek egyik ernyőszervezete, a Trade Union Congress (TUC) csütörtökön.

A 2007-2014-ig tartó nyolc év alatt 8,2 százalékkal estek a reálbérek, aminél csak az 1865-67-es időszakban mért 10 százalék volt magasabb a Bank of England adatai szerint.

Az elmúlt tíz évben 2,6 millióval nőtt ugyan a foglalkoztatottak száma Nagy-Britanniában, de a pozitív fejleményt árnyalja, hogy a bérek még mindig heti 20 angol fonttal maradnak el a 2008-as válság előtti szinttől, és 2021-ig azt nem is érik el - hívja fel a figyelmet jelentésében az 51 szakszervezet mintegy 5,8 milliós tagságát összefogó TUC.

A bizonytalan munkahelyi körülmények javítására több területen is reformokat javasol a szervezet egyebek között a minimális szintű munkavállalói jogok, a családbarát munkakörülmények, a jogtalan elbocsátás elleni védelem, valamint a végkielégítés területén.

A TUC két azonnal bevezethető intézkedést is javasol, az egyik a minden dolgozóra érvényes minimális munkavállalói jogok bevezetése, a másik a munkaügyi bíróságokon a mintegy 1200 angol fontos eljárási díj eltörlése.

A TUC egyúttal általános felhívást tett, hogy a munkahelyeken könnyítsék meg a szakszervezetek megalapítását.