Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A NAV is megszólalt az Erzsébet-utalványok ügyében

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalást adott ki a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalvány utáni közterhekről: csekély értékű ajándéknak minősül, és csak a kifizető államnak kell utána közterhet fizetnie. A nyugdíjasoknak bevallást sem kell készíteniük a kormány ajándéka miatt.

A nyugellátásában részesülő magánszemélyeknek biztosítandó 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány a személyi jövedelemadóról szóló törvény alkalmazásában csekély értékű ajándéknak minősül, hiszen a juttatás személyenkénti értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát (ami 2016-ban 11 100 forint), és a juttatásban olyan magánszemély részesül, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme - áll a NAV közleményében.

A csekély értékű ajándék az szja törvény szerint egyes meghatározott juttatásként viseli a közterheket – szögezi le a közlemény. Az egyes meghatározott juttatásokat 15 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli, a juttatás értékének 1,19-szorosa után. Így a juttatás után mindösszesen 49,98 százalék közteher-fizetési kötelezettség merül fel. Az ilyen típusú juttatással kapcsolatos közterheket a kifizetőnek (ezen esetben az államnak) kell megállapítania, bevallania és megfizetnie.

A juttatásban részesülő nyugdíjasokat az utalványokkal kapcsolatban semmilyen közteher (sem személyi jövedelemadó, sem más közteher) nem terheli. E juttatást a nyugdíjasoknak bevallaniuk sem kell.