eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Lelépnek az amerikaiak Nagy-Britanniából

Brit irodái áthelyezését fontolgatja a megkérdezett amerikai vállalatok közel 40 százaléka - áll egy szerdán megjelent felmérésben.

Ezek a társaságok az Európai Unió más tagországaiba költöztethetik érdekeltségeiket, miután a szigetország június 23-án népszavazásban döntött az Unióból történő kilépésről (Brexit). A Gowling WLG nemzetközi tanácsadó iroda felmérése szerint a 533 válaszadó kétharmadának a beruházási politikáját is befolyásolja az ország kilépése.

Az átköltözést leginkább az élelmiszerrel és itallal kereskedő, valamint a pénzügyi szektorban és az élettudományok terén működő társaságok fontolgatják, legkevésbé pedig a repülőgépipar szereplői.

Majdnem az összes cég külső tanácsadó segítségére szorul, hogy kezelni tudja a szigetország EU-ból történő kiválását.

Az Egyesült Államok és Egyesült Királyság között kialakult kereskedelmi kapcsolat komoly veszélyben van - véli a felmérést végző konzultáns cég európai uniós kereskedelemért felelős vezetője.

Eközben a McDonald's, a gyorsétterem-hálózatot üzemelő multinacionális társaság, a múlt héten jelentette be, hogy Luxemburgból Nagy Britanniába teszi át nemzetközi székhelyét, miután az Unió alapos vizsgálatnak vetette alá a luxemburgi adózás rendjét.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök korábban üdvözölte a Brexitet, és jelezte, hogy a Királyságnak nem kell "a sor végére fáradnia" amikor ismét bilaterális kereskedelmi szerződések megkötése válik szükségessé a két ország között.

A felmérésben megkérdezett, EU-ba exportáló amerikai cégvezetők egyharmada szerint kár érheti őket a két évig elhúzódó kilépési folyamat alatt, és a válaszolók valamivel több mint fele fontolgatja, hogy kikerülje az Egyesült Királyságot az Unióval bonyolított kereskedelme során.

A felmérésbe kizárólag olyan amerikai cégeket vontak be, amelyek legalább 10 millió angol font feletti forgalmat bonyolítanak az Egyesült Királyságban.

Miniszteri szinten várhatóan 2017 márciusában kezdi meg a kilépési tárgyalásokat Nagy Britannia és az Európai Unió.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×