eur:
394.22
usd:
370.02
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Negatívra rontotta az olasz bankszektor kilátását a Moody's

Negatívra rontotta az eddigi stabilról az olasz bankrendszer kilátását kedden a Moody's Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a rendszerszintű elszámolt veszteségek a következő 12-18 hónapban lenyomják a szektor jövedelmezőségét és tőkeerózióhoz vezetnek.

A nemzetközi hitelminősítő a kedd esti londoni bejelentéshez fűzött indoklásában kiemelte azt a véleményét is, hogy az olasz alkotmányreformok népszavazási elutasításának kedvezőtlen hatása lesz a bankrendszerbe vetett bizalomra.

A Moody's szerint mindemellett az olasz bankok problémás kinnlevőség-rátája, amely jelenleg a teljes portfolió 16,4 százaléka, a legmagasabbak között van Európában. A cég hangsúlyozza, hogy az európai átlag a júniusi felügyeleti adatok alapján 5,4 százalék.

Az újonnan problémássá váló hitelek keletkezésének üteme ugyan jelentősen lassult, a már kint lévő problémás állomány azonban várhatóan csak fokozatosan csökken, mivel az olasz bankoknak a minimális tőkekövetelmények feletti tőketöbblete korlátozott, a magánszektorbeli befektetőknek pedig "nincs sok kedvük" az olasz bankrendszer szerkezetváltásának finanszírozásához - áll a Moody's londoni elemzésében.

A hitelminősítő várakozása szerint mindez magasabb veszteségfedezeti tartalékoláshoz, ez pedig alacsony jövedelmezőséghez, vagy akár rendszerszintű veszteséghez is vezethet az idén és jövőre az olasz bankszektorban.

Ráadásul a bankok működési környezete sem túl kedvező: a Moody's jelenlegi előrejelzése szerint az olasz hazai össztermék (GDP) az idén 0,8 százalékkal, jövőre 1 százalékkal növekedhet, jóval lassabban az EU-társállamokénál.

A Moody's a múlt héten Olaszország "Baa2" szintű hosszú távú államadós-besorolásának kilátását is leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról. Az ehhez fűzött indoklás szerint az alkotmányos reformok népszavazási elutasítása nyomán elenyészőben van a további érdemi előrelépés esélye a szuverén adósprofil stabilizálásához és a gazdaság sokktűrő képességének javításához szükséges szerkezeti jellegű gazdasági és a költségvetési reformokban.

A Moody's az államadós-osztályzat kilátásának rontásához fűzött elemzésében hangsúlyozta azt is, hogy az olasz gazdaság termelékenysége az elmúlt 20 évben alig javult, versenyképessége viszont markánsan romlott.

Ezt más nagy londoni házak is megállapították legutóbbi elemzéseikben, és egyes citybeli vélemények szerint e folyamatok hosszabb távon Olaszország euróövezeti tagságát is kérdésessé tehetik.

Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) szakértői minapi helyzetértékelésükben közölték: számításaik szerint az olasz gazdaság versenyképességi pozíciója 2000 óta 14 százalékkal romlott az egységnyi termékértékre jutó munkaköltség mércéjén, Olaszország részesedése a világkereskedelem teljes értékéből 3,7 százalékról 2,4 százalékra zsugorodott, a hazai össztermékhez mért államadósság-ráta pedig 130 százalék körül jár.

A ház londoni elemzői szerint Olaszország az euróövezet tagja maradhatna, ha kész lenne ennek árát a következő években is a gyakorlatilag zéró növekedés és a nyomott fogyasztási kiadások formájában megfizetni. A CEBR becslése szerint azonban e gazdaságpolitika hosszú távú fenntarthatóságának esélye ma már nem éri el a 30 százalékot.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×